Министерството на финансите е това, което решава какви пари може да бъдат отпуснати за майките на деца с увреждания, социалното ведомство само може да предложи "реалистичен" бюджет.

Това се разбра от думите на социалния министър Бисер Петков, който бе гост в сутрешния блок на Нова тв. Както е известно, родителите на деца с увреждания от седмици отново протестират с настояване за закон за личната помощ, а омбудсманът Мая Манолова предложи такъв с разчетите - ще са нужни допълнителни 105 милиона лева. 

162 милиона лева са изплатени за лична помощ за миналата година, отчете министърът. Но "явно това решение не удовлетвори всички майки", защото пак са на протест, посочи той. Увеличени са и интеграционните добавки с малко над 80 милиона лева, но "явно и това не удовлетворява майките", те искат закон за личната помощ, допълни.

"Няма как да бъдат удовлетворени тези искания чрез преструктуриране на сегашните средства. Трябват нови над 100 милиона лева", каза в заключение Бисер Петков.

На въпроса как за един ден се намериха 100 милиона лева за протестиращите на прага на председателството на ЕС полицаи, социалният министър посочи:

"Финансовият аспект не е най-важният, а да се намери дългосрочно устойчиво решение. Майките протестират, но ние не можем да знаем колко от хората с увреждания стоят зад тях. След разговорите, които проведохме, стана ясно, че няма единомислие. Някои считат, че това е частично решение, което ще настрои останалите хора с увреждания срещу майките."

По думите на Петков вече се водят разговори с финансовото министерство. Но сметката на Владислав Горанов показвала "доста по-висока сума".

"В крайна сметка той прави сметката. Пенсионерите също очакват увеличение на пенсиите, работещите хора, които също гледат деца и издържат семейства, също очакват увеличение на доходите. Министерството на финансите решава, ние като Министерство на труда и социалната политика формираме исканията, но те трябва да бъдат реалистични. Не е реалистично утрояването на сегашния бюджет за хората с увреждания", повтори Петков.

"Моята оставка е депозирана, тя е при премиера и от него зависи", каза още социалният министър, който веднъж хвърли оставка заради казуса с майките, но понеже именно те пожелаха да остане на поста, Бойко Борисов не я прие.

"Много съжалявам за оставката на заместник-министър Росица Димитрова, стана невинна жертва на ситуацията. Тя е професионалист", каза още Бисер Петков по адрес на освободената от поста своя заместничка, за която стана ясно, че е пътувала с билет за 8000 лева с бизнес класа до Щатите.

Пътуването на Димитрова и на експерт на МТСП (за същата цена на билета) е било уредено в последния момент. По този повод социалният министър коментира: 

"Правото на заместник-министрите да ползват бизнес класа е регламентирано в наредбата за командировките в чужбина. През март дойде поканата от САЩ, но тогава нашата преценка беше, че заради натоварения график няма да можем да осигурим участие. Последва писмо на организацията на хората с увреждания, които настояваха да отидем. Преценката не бе много адекватна, но пак казвам - по наредба е."

Междувременно излезе информация, че още един заместник на Петков е пътувал със скъп билет в чужбина. Днес министърът индиректно потвърди. "Това са изключения в рамките на всички пътувания", посочи той. Отказа обаче да каже цената на билета и за втория си заместник, пътувал скъпо.