“Госпожо Меркел, напуснете канцлерството и отстъпете място на наследник, чието име не е така уронено като вашето.”

Призивът за оставка на Ангела Меркел е на Малте Пипер, кореспондент в Брюксел на обществената телевизия А Ер Де.

Острият коментар на журналиста по повод минисрещата на върха в неделя в Брюксел не беше излъчен от телевизията, но публикуван снощи на уебсайта “Тагесшау” – вечерната новинарска емисия на А Ер Де.

Според Пипер вече никой в ЕС не вярвал на Меркел. Тя носела и отговорност да няма реален резултат от минисрещата на върха в Брюксел.

Авторът на коментара припомня, че през 2011 и 2012 г. канцлерката възнамерявала да прехвърли тежеста на мигрантския поток върху Италия и Гърция, а едва през 2015 г. преоткрила “европейската солидарност”, и то когато бежанци пристигнали на баварската граница.

Сега Меркел искала да принуди европейците да действат солидарно.

Същевременно с икономическата си и финансова политика възбудила гняв сред много държави от Съюза.

С политиката си Меркел приемала дори да се стигне до разцепление в ЕС. Тя притискала източноевропейците в ъгъла, налагала мнението си и искала да ги принуди към солидарност при приема на бежанци.

“Само да си представим какво би станало, ако така би се действало спрямо Германия”, посочва Пипер.

Според него вследствие политиката на Меркел все повече държави завивали надясно, дори в крайнодясното.

Във ФРГ "Алтернатива за Германия" печелела победа след победа.

“В много държави в Европа при произнасяне на името ви лошото настроение е гарантирано”, отсъжда Пипер. Той обвинява Меркел и в липса на дългосрочна стратегия: “При неясни ситуации, при мъгла Меркел отдавна превключва на фаровете за мъгла. Шофира и се надява, че вятърът ще реши проблема. Но при гъста мъгла, като тази при бежанската криза, това не помага. Най-мнаго да изхвърчиш от пътя, защо нищо не виждаш и така си загубен.”

В крайна сметка канцлерката оставяла зад себе си “опожарена земя”.

“Уважаема госпожо Меркел, след 13 години управление на европейско ниво няма вече какво да спечелите освен отвръщане от вас. Това показаха срещите през последните месеци. Ето защо помогнете да се прекрати процесът на разцепление в Европа, вместо да възпрепятствате единението”, посочва в заключение авторът.

Драстичният коментар на Малте Пипер в една сериозна медия, макар и неизлъчен в ефир, е нещо ново, небивало досега. По повод лавината от запитвания това ли е позицията на А Ер Де главният редактор на обществената телевизия Кай Гнифке отговори:

“При журналистически коментари изрично се посочва, че са авторски и винаги отразяват мнението на коментиращия. Това важи и за коментара на Малте Пипер.”