И България от днес попада под влияние на средиземноморския циклон, чийто център е над Гърция. Облачността ще е предимно значителна, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология на БАН.

От юг-югоизток ще започнат валежи, преди обяд в Източна България, а до края на деня и през нощта срещу сряда и в останалата част от страната yе се развият гръмотевични бури.

Значителни ще са количествата валежr в следобедните часове в Източна, а през нощта срещу сряда – и в Централна България. Ще има градушки. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток.

Максималните температури ще са между 22 и 27°, в София - около 22°. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще продължи да се понижава.

Във връзка с обявения "жълт код" за времето в София с очаквани валежи и силни пориви на вятъра кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди постоянно наблюдение на критичните места в столицата, както и следене на нивата на язовирите на територията на София, съобщиха от пресцентъра на Столичнаjd община. 

Продължава контролираното изпускане на водни маси от язовирите "Мърчаево", "Мрамор" и "Суходол", извършва се почистване на шахти. Мобилизирани са всички екипи на Аварийно-спасителното звено, както и на Столичнияj инспекторат. 

С цел недопускане на инциденти от общината напомнят на строителните фирми да направят оглед на оградите на своите обекти, а на гражданите да приберат всички недобре закрепени предмети от балконите и прозорците си.