Турският властелин Реджеп Тайип Ердоган обяви победа на изборите в неделя, която му дава още повече власт, за да продължи все по-авторитарното си управление. Мъничката добра новина е, че изборите разкриха една съживена, макар и преследвана, демократична опозиция.

Въпреки че в неделя вечерта имаше спорове около изборния резултат, Ердоган спечели още един 5-годишен мандат като президент. Вече е бил на власт 15 години, на един пост или друг. Държавните медии съобщиха, че е спечелил почти 53% от гласовете и няма да има втори тур. Другият основен претендент – Мухарем Индже от светската Републиканска народна партия (CHP), получи над 30% от гласовете.

В изборната нощ Индже оспори резултата и не без основание. Доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа от този месец съобщи за „ограничения на свободата на събиране, сдружаване и изразяване“. Ердоган управлява в условията на извънредно положение от неуспешния опит за преврат през 2016 г., задуши свободните медии и вкара в затвора политически опоненти, като лидера на прокюрдската Народна демократична партия Селяхатин Демирташ, който се кандидатира от затвора.

Въпреки това турците отидоха до урните и отбелязаха забележителна активност от 87%. Много избиратели не са доволни от икономическата политика на управляващата Партия на справедливостта и развитието, която в началото си отбеляза високи резултати именно в тази сфера. Турция сега има забавен растеж, увеличаваща се инфлация и изтичане на капитали, след като Ердоган се поддаде на авторитарните си инстинкти и политизира централната банка. Той се опита да отклони вниманието от икономическите теми като изпрати войска в Сирия и Ирак и яхна национализма.

Турците се раздвижиха и заради новата коалиция на Републиканската народна партия на Индже с националистическата Добра партия и проислямската Партия на щастието. Те се коалираха, за да са сигурни, че ще прескочат 10-процентната бариера за влизане в парламента, и за да предложат силна алтернатива на ПСР и нейните съюзници. Кюрдите на Демирташ също прескочиха 10-процентната бариера.

Турция е член на НАТО и остана встрани от вниманието, след като Тръмп се фокусира върху Северна Корея, Иран и Русия. Изкъпан от поредната си победа, Ердоган вероятно ще бъде още по-труден партньор.

...

Редакционен коментар на "Уолстрийт джърнъл". Преводът е на Клуб Z.