Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Турският властелин Реджеп Тайип Ердоган обяви победа на изборите в неделя, която му дава още повече власт, за да продължи все по-авторитарното си управление. Мъничката добра новина е, че изборите разкриха една съживена, макар и преследвана, демократична опозиция.

Въпреки че в неделя вечерта имаше спорове около изборния резултат, Ердоган спечели още един 5-годишен мандат като президент. Вече е бил на власт 15 години, на един пост или друг. Държавните медии съобщиха, че е спечелил почти 53% от гласовете и няма да има втори тур. Другият основен претендент – Мухарем Индже от светската Републиканска народна партия (CHP), получи над 30% от гласовете.

В изборната нощ Индже оспори резултата и не без основание. Доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа от този месец съобщи за „ограничения на свободата на събиране, сдружаване и изразяване“. Ердоган управлява в условията на извънредно положение от неуспешния опит за преврат през 2016 г., задуши свободните медии и вкара в затвора политически опоненти, като лидера на прокюрдската Народна демократична партия Селяхатин Демирташ, който се кандидатира от затвора.

Въпреки това турците отидоха до урните и отбелязаха забележителна активност от 87%. Много избиратели не са доволни от икономическата политика на управляващата Партия на справедливостта и развитието, която в началото си отбеляза високи резултати именно в тази сфера. Турция сега има забавен растеж, увеличаваща се инфлация и изтичане на капитали, след като Ердоган се поддаде на авторитарните си инстинкти и политизира централната банка. Той се опита да отклони вниманието от икономическите теми като изпрати войска в Сирия и Ирак и яхна национализма.

Турците се раздвижиха и заради новата коалиция на Републиканската народна партия на Индже с националистическата Добра партия и проислямската Партия на щастието. Те се коалираха, за да са сигурни, че ще прескочат 10-процентната бариера за влизане в парламента, и за да предложат силна алтернатива на ПСР и нейните съюзници. Кюрдите на Демирташ също прескочиха 10-процентната бариера.

Турция е член на НАТО и остана встрани от вниманието, след като Тръмп се фокусира върху Северна Корея, Иран и Русия. Изкъпан от поредната си победа, Ердоган вероятно ще бъде още по-труден партньор.

...

Редакционен коментар на "Уолстрийт джърнъл". Преводът е на Клуб Z.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.