Премиерът Бойко Борисов разпореди законопроектът за създаването на Българска автомобилна камара да бъде изтеглен, докато не се поправи в "спокойна обстановка". Това стана ясно след срещата му в Министерския съвет днес с протестиращите превозвачи, които се обявиха срещу законопроекта.

"Договорил съм се с колегите някои от нещата, които считам за нередни, да се поправят. Изтегляте законопроекта, всички заинтересовани страни сядате в спокойна обстановка и го довеждате дотам, че секторът да бъде успокоен и дисциплиниран. Направете така, че контролът да е на 100% ефективен, без да има лобистка линия, по която да ни упрекват. Изключително съм недоволен, че с прокарваната линия Министерството на транспорта трябва да има съвещателен глас, не бих го допуснал. Принципалът и отговорникът за този сектор е министърът на транспорта. Лицензите се издават там. Не бих нарушил доверието, вземайки една или друга страна в спора", каза още той.

Проектът, който предизвика недоволството на бранша, предвижда създаване на Българска автомобилна камара, в която превозвачите са задължени да членуват, която ще издава лицензите и освен това ще поема и обучението. Превозвачите недоволстват, че тя ще включи съществуващите сега две камари - тоест и товарни, и автобусни превози в едно.

"Винаги сме настоявали, че трябва да бъдат две отделни браншови организации. Както и членуването да не бъде задължително, тъй като това не е машина за пари. Притеснява ни, че всички контролни функции са дадени на тази камара“, каза Галя Топалова, превозвач от София, и изрази надежда, че исканията им ще бъдат изпълнени.

Създаването на Браншова камара на автобусните превозвачи ще унищожи малките фирми в градовете, каза Вергил Алексиев, превозвач от Видин, пред агенция "Фокус". Той посочи, че тази камара се прави в услуга на големите софийски фирми, които искат да превземат всички линии и малките фирми от градове като Видин няма да имат шанс да оцелеят.

"Повече от 18 години работим добре, поддържаме линиите и обслужваме населението. Сега започват междуособици, което е в ущърб на превозвачите. От всичко това ще загубим ние - малките фирми“, заяви Алексиев. Той бе категоричен, че предлаганата Браншова камара на превозвачите е излишна и е в услуга на няколко големи фирми, които всички ги знаят.