Още днес би могло да се пусне дъщерната банка на КТБ "Креди Агрикол България" да работи, което би довело до известно успокояване на ситуацията”. Това заяви пред Нова тв финансистът Емил Хърсев, който е член на експертния консултативен съвет за поставената под специален надзор банка.

Според Хърсев има всички основания банката да бъде оздравена и да започне да работи.

БНБ затвори КТБ и "Креди Агрикол България" на 20-и юни, като назначи квестори и в двете банки. КТБ изпадна в ликвидна криза заради масово теглене на влогове, но за "Креди Агрикол България" нямаше обяснение за прилагане на мярката, освен че е дъщерна на КТБ.

Бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров, който също е член на консултативния съвет за КТБ припомни, че в КТБ има блокирани средства за лечение на дете в чужбина. Той също смята, че дъщерната банка може да работи, тъй като тя е поставена под особен надзор заради банката майка.

Според Емил Хърсев Фондът за гарантиране на влоговете може да изплати парите за лечение, които са блокирани в КТБ, но решение за това трябва да бъде взето от управителния му съвет.