Процъфтяващият бизнес на пазара на имоти в Германия все повече примамва престъпници. Проблем е и прането на пари, пише в своя публикация берлинският всекидневник “Дер Тагесшпигел“. 

Изданието цитира отговор на правителството на запитване по темата от страна на парламентарната фракция на “Съюз90/Зелени”: “Въз основа на големия обем транзакции става дума за изключителен рисков сектор.”

Мрачна е и статистиката. При 7 на сто от 563 разкрити случая на организирана престъпност през 2016 г. е установено пране на пари посредством инвестиции в недвижими имоти. При половината от случаите става дума за руски и италиански групировки. Но това е официалната статистика, а тъмната цифра е далеч по-голяма, посочва изданието. Като доказателство се сочи, че по данни на правителството в Берлин от 2009 г. паричният оборот на пазара с имоти значително се увеличава. За 2016 г. в сектора са вложени 237,5 милиарда евро.

Руски олигарси, попаднали в списъка на ЕС за налагане на санкции, действат чрез посредници и така инвестират на имотния пазар, примерно в Берлин. 

“Основният проблем е прикриването на истинските собственици и инвеститори чрез верига от фирми. Но не са само руските олигарси. Сред инвеститорите явно е и самата италианска мафия”, се посочва в публикацията.

“Дер Тагесшпигел” се позовава на становище на Федералното министерство по строителството. По негови данни по волята на босовете си членове на мафиотския клан “Ндрангета” са инвестирали предимно в сектора на гастрономията, хотелиерството и в други търговски браншове в Германия. Поради подозрителна активност на пазара на имоти през 2016 г. държавата е блокирала 61 милиона евро.

Според строителното министерство мафията влага големи суми в имотни сделки, тъй като този пазар е стабилен и носи големи печалби. Трудно било да се разкрие тъмната цифра при прането на пари в сектора поради липса на контрол на централно ниво. Той се упражнявал от федералните провинции, а те не разполагали с нужния квалифициран персонал.
В момента обаче течало разследване на пране на пари и по рискове за финансиране на терористична дейност по линия на правителствения “Национален рисков анализ”. Този месец влиза в сила и промяна в съответната директива на ЕС. Така се гарантира по-лесен достъп до извънгранична информация за инвестиции в сектора за недвижими имоти, както и за вписването им в имотния регистър в държавите членки на съюза.

Въпреки това опозиционните “Зелени” зоват федералното правителство да не прехвърля вината върху провинциите, където липсвал надежден контрол. “Дер Тагесшпигел” цитира мнението на зелената финансова експертка Лиза Паус:

“Процъфтяващият имотен пазар в германските големи градове осигурява идеални предпоставки за пране на пари в международен мащаб: слаб държавен контрол, въпиюща непрозрачност и огромни печалби. Скандал е, че федералното правителство го знае и въпреки това протака въвеждането на необходимите реформи.”