Новото социалистическо правителство на Испания е решено да изнесе тленните останки на диктатора Франсиско Франко от гробницата в Долината на падналите недалеч от Мадрид, за да я превърне в символ на помирението, предаде Франс прес.

"Все още не сме определили дата, но правителството е решено да го направи", заяви премиерът Педро Санчес в първото телевизионно интервю, което даде след встъпването си в длъжност на 2 юни.

Санчес напомни, че парламентът поиска в резолюция през 2017 г. ексхумация на тленните останки на диктатора, които да бъдат предадени на семейството му. 

Гробницата в Долината на падналите ще бъде превърната в Мемориал на жертвите на фашизма.

"Не бива да се отварят рани, те трябва да се затварят" - каза премиерът и добави: "Испания не може да си позволи символи, разделящи испанците." 

Долината на падналите, на 50 км източно от Мадрид, е монументален комплекс в памет на Гражданската война, изграден от военнопленници и открит от самия Франко през 1959 г.

Мемориалът Долината на падналите.

Над комплекса, превърнал се в място за поклонение на крайнодесни групи, се извисява 150-метрово разпятие. В него е погребан също основателят на фашистката партия "Испанска фаланга" Хосе Антонио Примо де Ривера. Но там са погребани и 33 хиляди жертви на Гражданската война (1936-1939 г.), напомня БТА. 

Управлявалата до неотдавна консервативна Народна партия се противопоставяше на опитите да бъдат ексхумирани тленните останки на Франко с аргумента, че това ще съживи болезнени спомени, отбелязва Ройтерс. 

Кой е той

Франсиско Паулино Ерменехилдо Теодуло Франко и Баамонде Салгадо Пардо, както е пълното име на диктатора, управлява от 1939 г. до смъртта си през 1975 г. Той идва на власт след тригодишна гражданска война, започнала след антиправителствените бунтове. Получава титлата генералисимус. Прякорът му е Ел Каудильо, т.е. Вожда.

Решителна роля за победата на фалангистите изиграва помощта на нацистка Германия и фашистка Италия. Немалък принос за успеха обаче имат и действията на съветските емисари на контролираните от републиканците територии, които устройват там сталински процеси и разстрелват заподозрени изменници. В резултат много хора преминават на страната на фалангистите.

Макар да има елементи на фашизъм, режимът на Франко е доста по-мек. По време на Втората световна война например Испания спасява с помощта на италиански дипломат 5000 евреи в Унгария от депортиране. Испанското участие в тази война е символично - един взвод в блокадата на Ленинград и едно подразделение в Сталинградската битка.

След Втората световна война франкистка Испания поддържа напълно дружески отношения със СССР, България и другите социалистически страни. При режима испанските граждани могат свободно да пътуват по целия свят и да напускат родината, когато пожелаят.