Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Това беше първата ескалация и първото унижение за канцлерката. Преди две години и половина конфликтът между Хорст Зеехофер и Ангела Меркел избухна за първи път: на конгреса на ХСС през ноември 2015 Зеехофер (тогава министър-председател на Бавария) призова за налагането на горна граница за напиращите от няколко месеца към Германия бежанци. Канцлерката, която беше гост на конгреса на партията-посестрима, не се съгласи. Тогава Зеехофер публично заяви, че „ние няма да получим одобрението на населението, ако не наложим горна граница“. Той дори постави косвено под въпрос коалиционното единство в Бундестага. „Ние сме партии-посестрими и искаме да действаме заедно според възможностите - също и с нашата фракция в Бундестага“.

Цели 13 дълги минути Ангела Меркел седеше мълчаливо и слушаше речта на баварския министър-председател. След това бързо напусна партийния конгрес с каменно изражение на лицето. Това беше афронт от страна на председателя на ХСС, който обаче тогава така и не успя да се наложи с искането си за горна граница за прием на бежанци.

Баварският лъв

Не беше изненадващо, че именно Зеехофер се осмели да се противопостави на канцлерката, колкото и необичаен да беше този ход. Почти 30 години той бе депутат в Бундестага. По времето на Хелмут Кол беше министър на здравеопазването, а в първото правителство на Ангела Меркел зае поста на министър на земеделието, преди през 2008 година да стане министър-председател на Бавария.

Малцина са германските политици с толкова богат управленски опит в различни ресори. Нищо чудно че той не познава чувството на неувереност. Към това се прибавя, че той идва от „свободната държава Бавария“, федералната провинция с втория по големина БВП в Германия. Най-добрите училища, най-бързите автомобили, най-хубавата бира и лъвът в герба - баварците се гордеят със своите успехи и със своите особености, които ги отличават от останалата част на Германия. 

Като министър-председател на Бавария Хорст Зеехофер често неочаквано променяше позициите си, но това не му навреди - даже и когато стана известно, че има незаконно дете. А това не е нещо обичайно в консервативна Бавария, която не само е родина на Зеехофер, а и център на неговото политическо мислене. Още повече сега, когато вече носи отговорности на федерално ниво като министър на вътрешните работи.

От горна граница до репатриране

Мнозина политици от ХДС се надяваха, че Хорст Зеехофер ще отслаби критиките си след като пое поста на вътрешен министър в Берлин. Стана точно обратното - едва встъпил в длъжност, той заяви, че „ислямът не е част от Германия и Германия е християнска страна“. Това беше съзнателна провокация, защото на всички беше ясно, че канцлерката застъпва друго становище. Ангела Меркел открито се противопостави на своя вътрешен министър и Германия започна да гадае за новата схватка между ХДС и ХСС.

Канцлерката Меркел се чувства все по-самотна.

И този път Хорст Зеехофер прие риска - както и при настояването си за въвеждане на горна граница, сега той заложи на понятието - връщане на бежанците още на границата. Трудно може да се прецени как би изглеждало едно такова връщане и дали изобщо е възможно то от юридическа гледна точка. Очевидно Хорст Зеехофер и неговата партия искат да се разграничат още повече от канцлерката по отношение на бежанската и миграционна политика и дори да рискуват разпадането на правителствената коалиция и дългогодишния съюз между ХДС и ХСС.

Десните популисти, а не ХДС, са проблемът на Зеехофер

От 1949 година ХДС и ХСС непрекъснато образуват обща фракция в Бундестага. Те се обозначават като „партии-посестрими“ и този съюз е поставен на ясна основа. ХСС се изявява само в Бавария, а ХДС - във всички федерални провинции, но не и в Бавария. Ако се стигне до разрив между двете партии, това споразумение ще остане в историята. Но не ХДС, а дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" предизвиква сериозни главоболия на ХСС. Анкетите сочат, че десните популисти се радват в момента на 13 процента подкрепа. От 60 години насам ХСС управлява в Бавария без прекъсване и иска да спечели и предстоящите през октомври местни избори. Не е ясно обаче, дали ХСС ще може да защити своето абсолютно мнозинство. Затова не е чудно, че Хорст Зеехофер се опитва да отнеме инициативата на новата конкуренция.

„Хората, които нямат право да останат в Германия, трябва да бъдат репатрирани последователно“, заяви той в Бундестага и обяви свой план. Не бива да има „никакво социално-морално разбиране спрямо престъпниците и потенциалните терористи“, допълни той.

Явно тези гръмки думи не са достатъчни за Хорст Зеехофер и неговата партия. Сега те искат да връщат бежанците още на германските граници и да печелят точки сред баварските избиратели.

Дойче веле.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.