Около 1 милион чужденци ще пристигнат в Русия за Световното първенство по футбол. Но както знаем - разни страни, разни нрави. Затова ето списък със седем полезни напътствия:

На улицата

По улиците на Москва важи един прост закон: законът на по-силния. В повечето случаи това са луксозните лимузини и автомобилите с мощни двигатели. Затова велосипедистите и пешеходците трябва много да внимават. Правила за движение има, но често само на теория. В делника те се спазват така, както навремето марксистките закони - в зависимост от случая. Така че оглеждайте се и на зелен светофар. Същото важи, впрочем, и за пешеходните пътеки. Да, десетлентовите булеварди на Москва са удивителни. Именно тук обаче „ракетите на четири колела“ дават газ. Затова: отваряйте си очите и ушите! А ако искате да пресечете, минете през подлеза. Ще извървите неколкостотин метра повече, но пък ще останете невредими.

В метрото

Зад волана са истински мачовци, но в метрото мъжете изведнъж се превръщат в галантни кавалери: щом видят възрастна дама, начаса ѝ отстъпват мястото си. В Русия това е един вид неписан закон. Освен това в московското метро всеки има достъп до безплатен интернет, който обаче не е защитен. Така че, ако в мобилния си телефон съхранявате поверителни данни, имайте едно наум.

Никога без лични документи

Съветският съюз отдавна вече е минало. Но любовта към „документа“ си е жива и до днес. Затова всеки гост на Русия трябва винаги да носи паспорт в себе си. Всеки служител в метрото, на улицата, на стадиона може да ви поиска документ за самоличност. Ако не го носите, в най-лошия случай може да прекарате нощта в ареста. А и по време на Световното първенство полицаите ще бъдат особено строги.

За да си нямате проблеми със стомаха

Човек бързо огладнява, когато стиска палци за любимия отбор или развява знамена на стадиона. Така ще бъде и по време на Световното първенство в Русия. Затова един много важен съвет: хората с чувствителен стомах задължително трябва да избягват будките за бързо хранене. Иначе на другия ден много ще съжаляват. Най-добре е да се храните в ресторант. Повечето са наистина добри и сравнително евтини. Но както знаем, всяко правило си има изключение. Напитката квас, напълно непозната на останалата част от света, се предлага кажи-речи навсякъде - в парковете, по улиците, пред стадионите. Опитайте я непременно! При нея няма риск да си навлечете проблеми със стомаха.

Не купувайте нищо на улицата

Това, което на пръв поглед изглежда свръхевтино, накрая може да ви излезе доста солено. Например СИМ картите или зарядните устройства за мобилни телефони, които се предлагат по площадите пред гарите. Или пък детските играчки, които се разпадат буквално в мига, в който детските ръце ги докоснат. Затова пазарувайте в малките подземни магазинчета, наредени едно до друго в подлезите и гарите. Там човек може да си купи евтини чадъри, матрьошки, смартфони и какво ли не още.

Клиентът (не) е цар

"Клиентът е цар" - това старо британско правило все още не се е наложило в Русия, където много от сервитьорите, продавачите, стюардите и стюардесите разглеждат клиентите като някакви едва ли не нахални хора, които им смущават спокойствието. След разпадането на Съветския съюз руснаците почти нямаха време да свикнат с нравите и структурите на пазарната икономика. Туристите трябва да го имат предвид, ако искат да си спестят разочарования. В същото време руското гостоприемство е направо пословично - поканят ли ви у дома, ще поделят с вас и последния си залък.

Внимавайте с алкохола

Още в романа „Война и мир“ Толстой описва склонността на руснаците към безразсъдна смелост. Особено когато става дума за пиене. На купони се пие много, при това на екс, като преди всяка чашка се вдига тост, а към пиенето задължително се сервира и нещо за хапване. Понякога ситуацията излиза извън контрол. В Урал например загинаха двама доста подпийнали младежи, които взривили граната, за да си направят впечатляващо селфи.

"Дойче веле"