"Демократична България" поиска оставката на премиера Бойко Борисов отново - този път заради историята с подадената, приетата и няколко часа по-късно отменената оставка на социалния министър Бисер Петков. От обединението смятат, че репликата на Борисов "Темата за майките на деца с увреждания да ми се маха от главата" показва цялостната му управленска философия. А оставките на министри в чувствителни сфери като социална политика, здравеопазване, образование не може да заместят нуждата от реформи. Които, според "Демократична България", не се случват. 

Ето и цялата позиция на "Демократична България":

Оставката на министър Бисер Петков е симптом на управленската немощ на правителството и бягство от реформи на премиера Бойко Борисов. 

В „Демократична България“ сме убедени, че репликата на премиера „темата за майките на деца с увреждания да ми се маха от главата“ не е случайно изпусната, а показва цялостната  управленска философия на Бойко Борисов. А тя е сферите, които се нуждаят от сериозни реформи, да бъдат замитани под килима, за да не се пречи на безметежната стабилност и от време на време да се имитира дейност със смяна на министри, все едно са пионки в безсмислена партия шах. Това ще ни доведе до неминуем крах - и икономически, и морален и не можем повече да си заравяме главите в пясъка. 

Оставките на министри, използвани като "предпазители", не могат да заместят реформите в най-тежките сфери на управлението

Изненадващата оставка на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, първоначално поискана и приета след поетия ангажимент към протестиращите родители на деца с увреждания,  а часове по-късно отхвърлена от премиера с неадекватни обяснения, е диагноза на начина, по който се управлява България – еднолично и концентрирано в ръцете на Бойко Борисов. С начина на нейното оповестяване и незабавно приемане от премиера, окончателно се срина доверието в способността на българските институции за вземане на самостоятелни решения и в смисъла от диалог с тях.

Постоянната смяна на министри в най-чувствителните сфери – социална политика, образование и здравеопазване, обаче не може да замести необходимите реформи. Те са пряка отговорност на премиера и управляващата партия.

Нужна е политическа воля за реформа на социалната система

Ние от Демократична България алармираме, че  отказът от реформи в социалната сфера води до срив на системата. Работи се „на парче“, предизборно и популистки, без визия и приоритети. В резултат, най-нуждаещите се български граждани – хората с увреждания и особено децата и техните семейства, остават без подкрепата на държавата и обществото.

Дългосрочна грижа трябва да бъде национален приоритет

Ние сме убедени, че е необходима изцяло нова държавна политика за грижата към хората с увреждания и особено децата, хронично болните и възрастните хора. В България, въпреки приетата „Стратегия за дългосрочната грижа“, този риск не е уреден законодателно и институционално, не е финансово обезпечен и продължава да се намира в зоната на „ничията земя“ - на границата между здравното осигуряване и социалното подпомагане.

Ние от "Демократична България" ще настояваме за отделяне на дългосрочната грижа като самостоятелен осигурителен риск, което ще позволи да бъде изграден капацитет, да бъдат подготвени подходящите квалифицирани кадри и да се осигури качествен живот за хората, имащи нужда от продължителна грижа и техните близки.

Премиерът Бойко Борисов да поеме отговорността и да подаде собствената си оставка

Драматичното положение на децата с увреждания и техните семейства не е следствие на липса на средства, а на популизъм, безотговорност и политическа корупция. Тежките проблеми в обществото не се решават с министерски оставки, а с политическа воля. Управляващата партия е неспособна да изпълни предизборните си обещания и пряко да поеме отговорност за тежките социални ресори, в т.ч. МТСП.

Призоваваме Борисов  незабавно да поеме отговорността за застоя и риска от колапс в редица важни за обществото политически сфери и да подаде оставка.