Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Гърция и Македония са постигнали историческо споразумение за разрешаване на десетилетния спор за името на бившата югославска република, предаде Ройтерс.

Новината обяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на среща с президента Прокопис Павлопулос.

"Имам добра новина. Преди малко постигнахме споразумение с премиера на Бивша югославска република Македония по въпрос, който имахме наум от много години насам", каза Ципрас.

"Имаме споразумение. Щастлив съм, защото имаме добро споразумение, което покрива всички предварителни условия, поставени от гръцката страна", допълни той.

Ципрас уточни, че названието на Македония ще бъде съставно и ще съдържа географско определение. Според дипломатически източници, цитирани от Ройтерс, един от обсъжданите варианти бил Северна Македония.

Преди това Ципрас разговаря по телефона с македонския си колега Зоран Заев.

Възможно е още тази вечер да има изявления и от двете страни.

Спорът блокира усилията на малката балканска страна да се присъедини към ЕС и НАТО, чийто член е Гърция.

Атина и Скопие целят да се споразумеят преди срещата на ЕС в края на юни, макар че всяка договорка ще трябва да бъде гласувана на референдум в Македония и да получи подкрепата на депутатите в двете държави.

"Споразумението може да бъде обявено дори днес", каза тази сутрин гръцки правителствен представител, пожелал анонимност.

Засега няма коментар от Скопие.

Спорът избухна през 1991 г., когато Македония се отцепи от Югославия, като обяви независимост под името Република Македония.

В Гърция има регион Македония, който е родното място на националния герой Александър Велики. Много гърци смятат спора за опит на северните си съседи да се възползват от културното наследство на страната им.

Сред компромисните имена, предложени през годините, са Нова Македония, Вардарска Македония, Горна Македония, а съвсем отскоро - Илинденска Македония.

Повечето гръцки партии обаче отхвърлят използването на името Македония дори с описателни допълнения. Стотици хиляди гърци протестираха през февруари против всякакви компромиси.

Спорът доведе и до 19-месечно търговско ембарго срещу Македония от страна на Гърция през 90-те г. на ХХ век. То приключи с временно споразумение, според което Гърция се съгласи да признае съседката си под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

В Гърция държавата е известна също като БЮРМ или като Скопие, столицата на Македония. Повечето от останалите страни я наричат Македония.

Ключови думи

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Лошо решение

Щом има Северна, най-малкото ще има и Южна. Затова за мен е лошо решение, защото създава перманентен повод за внушаване на страхове от иридентизъм.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.