Майки на деца с увреждания, участващи в палатковия лагер пред Народното събрание, се застъпиха за социалния министър Бисер Петков. Вчера от Министерския съвет съобщиха, че Петков е подал оставка, премиерът Бойко Борисов я е приел, а причината е "невъзможността да се овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания".

"Ние бяхме силно изненадани от оставката, защото вчера докъм обяд почти всичко беше наред. Имахме уверенията, че закон ще бъде внесен и бяхме готови да вдигнем палатковия лагер. Ние не сме искали оставката на социалния министър, оставаме тук до Закон за личната помощ", заяви пред камерата на БНТ Олга - една от майките, които протестират в палатковия лагер пред служебния вход на парламента. 

По думите на жената министър Петков е бил първият, с когото все пак се водят разговори, въпреки че в момента тече седмият протест.

"Мога да кажа, че беше отчасти на наша страна и беше благосклонен текстовете да влязат в парламента. Не знам дали може да се върне социалният министър, но по принцип заставаме зад него", каза още жената. 

Протестите на майките на деца с увреждания продължават, а самите те са категорични, че оставката на министъра не е предизвикана от тях.

Друга майка - Венелина Казанджиева, заяви по повод исканията за приемане на нов закон, който да облекчи грижата за децата с проблеми:

"Мисля, че с новия закон настъпихме много интереси. Ние поискахме нещо простичко, което за първи път министър разбра - не на калпак, а на всеки според потребностите и възможностите на държавата. Това е първият министър, който разбра, че ние пари не искаме, напротив, дадохме му идеи, с които искахме да облекчим данъкоплатците", обясни Казанджиева.

Пред бТВ и председателят на КНСБ Пламен Димитров се застъпи за социалния министър Бисер Петков.