Чуждестранните фенове, заминаващи за световното по футбол в Русия, не бива да доближават Чеченската република и границата със сепаратистки Донбас в Украйна. По-добре е да не разговарят в Русия за гейове и да не предизвикват руските патриоти. Това са част от препоръките, отправяни в САЩ, Великобритания и Украйна към запалянковците от тези "страни, чиито отношения с Москва се изостриха", пише вестник "Новая газета".

Първенството с участие на 32 страни започва в Русия на 14 юни. Над половината билети са купени от чужденци, съобщи говорител на ФИФА, цитиран в руското опозиционно издание.

Чрез сайта на организацията са продадени вече над 2 милиона билети. Най-много гости се очакват от САЩ, където са купени почти 87 000. 

Бразилците са купили към 72 хил. билета за турнира, колумбийците - 64 хиляди. По 60 хил. са купени в Германия, Мексико и Аржентина. По данни от медиите в Русия ще пристигнат около 100 хиляди фенове от Китай и само 10 хиляди от Великобритания.

Два месеца преди началото на световното Белият дом посъветва американците "добре да помислят", преди да заминат за шампионата в Русия, тъй като с оглед намаления брой дипломати заради взаимните санкции американските консулства нямат възможност пълноценно да подпомагат през това време своите граждани.

"Независимо от масираната русофобска кампания във водещи американски медии, а може би и благодарение на нея, интересът към страната ни расте. Американците искат да видят с очите си как всъщност изглеждат нещата в Русия", цитира вестникът коментар на руското посолство в САЩ.

Британският външен министър Борис Джонсън сравни през март световното в Русия с олимпиадата от 1936 г. в хитлерова Германия. Според него "Путин ще използва спортното събитие, за да се прослави", но не бива да се наказват заради това британските фенове и националите, отбелязва "Новая газета".

В справочник за британските запалянковци, издаден от външното министерство, се препоръчва туристите да избягват посещения в Чечения, Ингушетия и Дагестан - кавказки републики на Русия, да не доближават и границите с проруските сепаратистки региони на Украйна, където продължават военни действия. 

По-добре е британците да не се качват в кола с непознати, да не носят със себе си всичките си ценности и да научат няколко израза на руски. Отделено е "специално внимание на подготовката на феновете хомосексуалисти". От 2013 г. в Русия е забранена пропагандата на "нетрадиционни сексуални отношения" сред непълнолетни, включително разговорите по проблемите с хомосексуализма, което де факто забранява публично да се демонстрират правата на ЛГБТ общността, посочва британското министерство.

"Великобритания за жалост е подготвила много инструкции как британските фенове да употребяват алкохолни напитки по време на световното по футбол, отбелязвайки, че е по-добре да не се състезават в това отношение с руснаците", цитира всекидневникът изявление на Мария Захарова, говорителка на руската дипломация. 

По данни на "Таймс" британската полиция е отправила към местните фенове, заминаващи за Русия, молба да се въздържат от провокации с оглед "високите патриотични чувства" сред руското население, добавя "Новая газета".

Украинското външно министерство пък "настойчиво е препоръчало" на гражданите да не посещават шампионата в Русия поради "сериозни заплахи за личната им сигурност". 

"Руските силови структури и наказателните органи" задържат украинци, обвиняват ги в шпионаж или тероризъм. Властите във федерацията "извършват и други провокационни действия" спрямо украинци, ограничават и достъпа на консули и адвокати до задържаните, предупреждава Киев.

Украинската радиотелевизионна компания няма да излъчва световното, а във Върховната рада е внесен и законопроект за забрана на телевизионни предавания от турнира, за "да не се допуска държавата агресор да бъде популяризирана в Украйна".

По данни на ФИФА украински граждани са купили до момента близо 5000 билета за мачовете в Русия. 

Междувременно в Аржентина излезе наръчник със съвети за държавни служители, футболисти и журналисти, заминаващи за Русия. Има и препоръки как да се харесат на руските момичета - да бъдат чистоплътни, да се обличат добре, да използват приятен одеколон или парфюм. Освен това авторите съветват аржентинските мъже "да не задават глупави въпроси за секса".

Властите обаче събрали справочниците и ги върнали, след като откъснали страниците с най-спорните съвети, цитира вестникът аржентинското издание "Хугада финансиера". 
Аржентинци са поръчали досега 26 хиляди "фенски паспорта" (билети за мачове), с които могат да влязат в Русия без визи, добавя "Новая газета".