Върховният съд в Лондон формално отхвърли искане за преразглеждане на закона за абортите в Северна Ирландия, съобщи Би Би Си. Съдиите обаче заявиха, че забраната за аборт във всички случаи, освен когато е застрашен животът на майката, противоречи на Европейската конвенция за правата на човека.

Сега промяната на строгите правила зависи от политиците.

Делото беше заведено от Комисията за човешки права на Северна Ирландия (институция, създадена от британското правителство и акредитирана към ООН).

Мнозинството от съдиите се произнесоха, че съществуващия закон в Северна Ирландия противоречи на човешките права. Въпреки това съдът не удовлетвори искането на Комисията да вземе формално решение, което би довело до промяна в закона, защото институцията не е оторизирана да води делото.

Комисията за човешки права на Северна Ирландия иска абортът да бъде разрешен и в случаи на увреждания на плода и когато бременността е резултат от изнасилване. За да обяви Върховният съд формално, че законът противоречи на човешките права, делото е трябвало да бъде заведено от жена, забраменяла в резултат от изнасилване или носеща плод с фатални увреждания, заявиха съдии, цитирани от Би Би Си. Това изискване не е спазено.

За разлика от останалите части на Обединеното кралство, в Северна Ирландия прекъсването на бременността е забранено освен ако не е застрашен животът на майката.

"С мнозинство от 5 от 7 гласа Върховният съд реши, че законът за абортите в Северна Ирландия е несъвместим с член 8 от Европейската конвенция за правата на човека при случаи на фатални увреждания на плода и с 4 от 7 гласа - при случаи на изнасилване и кръвосмешение", заяви съдия от Върховния съд.

Въпреки че решението не е обвързващо заради вносителя на жалбата, то трябва да служи като ориентир за тези, които ще разгледат въпроса, добави съдия Кер.

Преди две седмици на референдум в Република Ирландия гражданите с убедително мнозинство подкрепиха отмяната на осмата поправка на конситуцията, която дава равни права на майката и плода и на практика забранява абортите. 

Ирландското правителство обяви, че до лятната парламентарна ваканция ще излезе със законопроект, разширяващ правото на аборт.

Дъблин беше обявил, че възнамерява, в случай на гласуване в подкрепа на либерализацията на абортите на референдума, да разреши извършването на аборти до 12-тата седмица на бременността, а за изключителни случаи, когато е застрашен животът на майката - до 24-тата седмица.

Три дни след резултата от вота, на който 66 процента от гласоподавателите казаха "да" на либерализацията, Саймън Харис заяви, че ще доведе докрай работата, която му е поверена от народа. Въпреки това той отбеляза, че ще трябва без съмнение да се изчака до края на годината, за да влезе реформата в сила.