Има само три пътя, по които енергията и търговията да текат по суша от Азия към Европа. Те са през Русия, Иран и Азербайджан.

На фона на обтегнатите отношения на Запада с Москва и Техеран има само един надежден маршрут за търговия на стойност стотици милиарди долари, пише "Форин полиси". През Азербайджан.

Предвид арменската окупация на почти 1/5 от територията на тази страна остава само една 100-километрова ивица за бизнеса. Това е коридорът Ганджа, наречен на името на втория по големина град в задкавказката бивша съветска република.

Точно сега Русия има сериозно влияние в Армения, за да може наново да бъде разпален конфликтът за Нагорни Карабах. Така ще бъде заплашен и коридорът.

САЩ винаги са облагодетелствани, когато Европа намалява зависимостта си от руски петрол и газ. Това е особено важно в момент, нн който "Северен поток-2" изглежда все по-реален. Европа зависи от руски природен газ за задоволяване на 40% от нуждите си. Общо почти 200 милиарда кубика природен газ се внасят годишно от Русия заради намалялото европейско производство и нарасналото търсене.

Русия отдавна използва енергията като оръжие за агресия и всеки барел петрол и кубик газ, които Европа може да закупи от Азербайджан, Казахстан или Туркменистан, е един по-малко от количеството, от което тя трябва да зависи от Русия. В момента в региона има три главни тръбопровода за петрол и газ, които заобикалят Русия и минават през коридора Ганджа. Те са следните:

"Баку-Тбилиси-Джейхан", който се простира от Азербайджан през Грузия и Турция, откъдето достига до външния свят през Средиземно море;

• "Баку-Супса", по който тече петрол от Каспийско към Черно море, а след това към други страни;

Южнокавказкият газопровод от Азербайджан до Турция, който скоро ще свърже предложения Южен газов коридор с Италия и останалата част от Европа.

Южният газов коридор трябва да осигури жизнено важни енергоресурси от Каспийския регион през коридора Ганджа. Тези доставки ще бъдат благодатни за Югоизточна Европа, която в момента зависи почти 100 процента от руските тръби.

И не само газопроводите свързват Европъ със сърцето на Азия. Фиброоптичните кабели, свързващи Западна Европа с Каспийския регион, също минават през коридора Ганджа. Е-60 - втората по дължина европейска магистрала, свързваща Брест на атлантическото крайбрежие във Франция с град Иркещам в Киргизстан, на границата с Китай, също минава през град Ганджа. Оттам минава и жерезопътната линия "Баку-Тбилиси-Карс", свързваща източната и западната част на Южен Кавказ. Всички тези връзки ще станат жизнено важни.

Продължаващите бойни действия в Афганистан също са доказателство за важността на коридора Ганджа в снабдяването на войските на САЩ и НАТО. В разгара на войната над една трета от доставките на несмъртоносни оръжия за американците като гориво, храна и дрехи, минаваха оттам - или по суша, или по въздух.

Сега тези доставки в голяма степен зависят от Русия и Пакистан. Появата на още един маршрут през Грузия и Азербайджан, минаващ през коридора Ганджа, ще намали тази зависимост и САЩ по-лесно ще докарват и извеждат военнослужещи от Афганистан.

Азербайджански войници са насочили оръжията си към Нагорни Карабах. Снимка Въоръжени сили на Азербайджан

Всичко това означава, че Русия ще се постарае да затрудни максимално Запада в използването на коридора Ганджа. Един от начините, по които Москва упражнява влияние в Южен Кавказ, е чрез различни замразени конфликти - най-вече този в Нагорни Карабах. Той започна между Армения и Азербайджан през 1988 г. Тогава Ереван предяви териториални претенции към региона, който е в Азербайджан, но е населен предимно с етнически арменци.

Спорът бързо прерасна в кървава война, при която загинаха 30 000 души, а стотици хиляди завинаги напуснаха родните си места. От 1992 г. войски на Армения и подкрепяни от нея милиции са окупирали 20% от територията, която международната общност признава за част от Азербайджан, включително Нагорни Карабах.

Повечето главни тръбопроводи през коридора Ганджа, по които се транспортира енергия от Каспийско море към Европа, са близо до фронтовата линия на нагорнокарабахския конфликт. Там все още има войски и от двете страни. Москва знае, че всяко отприщване на насилието ще заплаши надеждността на тези тръби. Предвид руското влияние в Армения няма да мине много време и ще бъдат предизвикани нови сражения.

Западните лостове в Армения са относително слаби. През април бившият президент Серж Саркисян предизвика масови протести с опита си да остане на власт, след като изтече вторият му премиерски мандат. Това доведе на власт опозиционния лидер Никол Пашинян. Въпреки промяната обаче икономиката и силите за сигурност на Армения остават под руско влияние. Пашинян потвърди ангажимента на Ереван към съюза с Москва.

Предвид силните връзки между Москва и Ереван САЩ и Европа трябва да дадат приоритет на отношенията си с Баку. Азербайджан е изключително важна търговска, енергийна и икономическа връзка между източното и западното евразийско пространство. Западът трябва да се стреми към добри отношения и с Армения, но САЩ трябва да бъдат реалисти, когато очертават стратегическите си приоритети в региона. Армения е до голяма степен кауза пердута. Азербайджан с всичките си недостатъци е по-добрият залог.

Запазването на достъпа до коридора Ганджа е същността на "принципиалния реализъм", както е отбелязано на първата страница на Американската стратегия за националната сигурност от 2017 г. Азербайджан е единствената страна в света, която граничи и с Русия, и с Иран. Балансирането между Техеран, Москва и Вашингтон, съчетано със запазването на самостоятелността на страната, често е било трудна задача за нейните лидери.

Но отношенията межоду САЩ и Азербайджан се развиха в редица сфери, най-вече сътрудничеството в енергетиката, а след 11 септември 2001 г. - в борбата с тероризма. Баку дори наскоро увеличи контингента си в Афганистан. Сега азербайджанските военнослужещи в тази страна са 20 и са повече от тези на някои страни членки на НАТО като Испания (8), Холандия (100) и Норвегия (54-ма).

В Азербайджан обаче продължава да има проблем с човешките права и свободата на печата. Арестувани бяха няколко видни журналисти. И макар САЩ да трябва да оказват натиск по тези въпроси, те не могат да си позволят това да навреди на външната политика на Вашингтон в региона.

Историята на Ганджа като средище на търговия е още от епохата на Пътя на коприната, пресичал някога Евразия. дори днес всяка стратегия, съобразяваща се с надигащата се Русия, ставащия все по-смел Иран и икономически засилващия се Китай, трябва да има предвид този 100- километров коридор, заключава "Форин полиси".