Премиерът Бойко Борисов беше удостоен с Медала за признателност – най-високото отличие, присъждано от министър-председателя на Албания. Наградата му беше връчена от Еди Рама "за неоспоримите заслуги на Борисов за работата му по европриобщаването на държавите от Западните Балкани".

Това съобщиха от Министерския съвет. Днес Борисов е на визита в Тирана за срещата по "Процеса Акаба" (инициатива на краля на Йордания Абдула, посветена на консолидация на страните по света в борбата с тероризма - б. р.) по въпросите на Балканите.

"Признателни сме, че през тези 6 месеца работехте активно за европерспективата на всички балкански страни", посочи Еди Рама.

Той изрази надежда, че доброто сътрудничество и приятелство между двете страни ще продължи.

"Ние сме едно голямо европейско семейство. Балканите са част от него, така че полагаме усилия, но и работата на вашия политически елит е изключително важна", каза на свой ред Борисов.

По думите му колкото по-бързо се развиват и съединяват западнобалканските държави чрез цифрова и транспортна инфраструктура, толкова по-бързо регионът ще забрави за войните.

Днес Борисов проведе среща и с премиера на Косово Рамуш Харадинай, инициатор на срещата в Тирана.

Рамуш Харадинай изтъкнал лидерската позиция на българския премиер за фокусиране на вниманието на Европа върху страните от Западните Балкани и благодари за усилията на българското председателство за постигане на напредък в интеграцията на държавите от този регион. Изразил и готовността на страната му да помага за продължаване на партньорството за реализацията на балканските проекти. 

Правителствените ръководители са обсъдили транспортните проекти за свързаност на страните на Балканите. Акцент в разговора е бил изграждането на Коридор №8, който ще свърже Адриатическо с Черно море.

"Необходима е много работа, ако искаме да развием държавите си и да свържем региона с Европа", заявил българският премиер, цитиран от правителствения пресцентър.

По думите му значението и ползите от реализирането на проектите за свързаността на страните от региона ще допринесат както за подобряване на живота на народите, така и за задълбочаване на добросъседските отношения в тази част на континента.

"Това е задължително условия за постигането на добра икономика, стабилност, сигурност и просперитет на Балканите", посочил още Борисов.