Опозиционната дясна антиимигрантска Словенска демократическа партия на Янез Янша печели парламентарните избори с една четвърт от вота, който се проведе в неделя, съобщи Държавната избирателна комисия. СДП получава 25 процента от гласовете, сочат резултатите от преброяването на почти всички бюлетини. На второ място е левоцентристката "Листа на Мариян Шарец" с 12,7% от гласовете (партията на кмета на Крамник, комедианта Мариян Шарец), следвана от Социалдемократите с 10 на сто и Партията на модерния център с 9,7 на сто. 

Активността на избирателите е била 52 на сто - приблизително колкото и на предишните избори преди четири години.

Тъй като нито една от политическите сили не преодолява 40-процентната бариера, необходима за съставяне на самостоятелно правителство, предстои словенските политици да преговарят за коалиция.

Изборите се проведоха една седмица по-рано от предвиденото, след като през март досегашният премиер Миро Церар подаде оставка заради неуспешен референдум за жп проект.

Янез Янша - очакваният победител от вота, е бил дисидент либерал по времето на комунизма, но след това претърпява метаморфоза и се превръща в консервативен лидер, който се бори срещу Брюксел по въпроса за имиграцията, отбелязва "Политико".

Той не просто има биография, която е доста сходна с тази на унгарския премиер Виктор Орбан. Нещо повече - Янша ползва политическо ноу-хау на Орбан и даже получаваше помощ от него по време на кампанията.

Словения е верен член на ЕС, но победа на Янша означава още един силен глас в антиимигрантския лагер в съюза. 59-годишният словенски политик водеше кампанията си не просто като съюзник на Орбан, но и като някой, който винаги оцелява. Преди около близо 30 години той е бил арестуван заедно с още трима души за разпространяване на военни тайни - това става по времето, когато Словения все още е част от комунистическа Югославия. Арестите стават катализатор на т.нар. Словенска пролет - протести, които водят до отделянето от федерацията и са ключов момент в разпадането на Югославия.

Сега, по време на тази си кампания, Янша не пропусна да се възползва от този момент в биографията си, но адаптирана към новите реалности.

"Днес мирише отново на пролет", обяви той в сряда на партийно събрание и предизвика бурни аплодисменти.

Янша има дълга политическа биография в страна с 2-милионно население. Той се готви за трети мандат като премиер, но със сигурност е единственият депутат, който е бил избиран във всеки парламент от 1991 г. насам.

В кампанията си той заложи освен на антикомунистическото си минало и на обещанията за бъдеще без имигранти, като в реториката си не пропускаше да спомене как мощни тъмни сили се надигат срещу него - точно в стила на Орбан, който има един арихвраг и неговото име е Джордж Сорос.

Подобно на "Фидес" и Словенската демократическа партия е член на ЕНП.

Вече е в историята

Каквото и бъдеще да чака Янша, той вече има запазено място в най-новата история на Словения, отчита "Политико". Снимка, изложена в Музея за съвременна история, показва ареста на Янша и неговите колеги. Това се случва, след като списанието, в което те работят, публикува статии, критикуващи Югославската национална армия.

След като е освободен от затвора, Янша бързо се изкачва по политическата стълба. Става военен министър от 1990 до 1994 г., тук се включва и 10-дневната война, след която Словения получава независимост от Югославия през 1991 г. Става лидер на партията си през 1993 г. - несменяем оттогава.

За първи път става премиер през 2004 г. малко след като Словения влиза в ЕС. След като е обвинен, че оказва натиск върху журналисти - точно той, бившият дисидент и репортер, губи следващите избори. Това става, когато по финландската обществена телевизия се излъчват обвинения за подкупи по време на предизборната кампания от 2008 г.

Вторият му мандат като премиер трае по-малко от две години, пада от власт през 2013 г. заради корупционен скандал, а Словения на косъм се разминава с фалит заради банкова криза. Той отрича да е виновен, а през 2015 г. Конституционният съд отхвърля предишна присъда по случая.

Партията му е била в центъра на скандал за предполагаеми връзки с неонацистката групировка "Кръв и чест".

По ирония на съдбата журналистката, която разкрива това - Анушка Делич, е обвинена през 2013 г. в разкриването на военни тайни. Обвиненията срещу нея са оттеглени години по-късно.

Рамо от Унгария

На тези избори Янша, както и други десноцентристки партии водеха кампания срещу миграционната политика на ЕС, според която квотата на мигрантите, които Словения трябва да приеме, е от 567 души.

Орбан даже и телесно подкрепи Янша на партиен митинг в средата на май като обяви: "Целта е да настанят сред нас хора, които не принадлежат на нашата култура и които ще искат да живеят според тяхната религия и обичаи."

На партийната сбирка в сряда вечерта в Любляна Янша припомни за 500-те хил. мигранти, които преминаха през Словения през 2015 и 2016 г. в посока Западна Европа.

"Няма да допуснем това да се случи отново. Словенците подкрепят солидарността, доказахме го по времето на балканските войни, но знаем къде минава разумната граница между солидарност и безумие", каза той.

Според материали в медиите свързани с Орбан медийни компании са осигурили финансова подкрепа на издания, близки до партията на Янша - от Демократическата партия веднага определиха тези твърдения като "фалшива новина".

Пред "Политико" Али Чердин, редактор на съботната притурка на в. "Дело" и автор на книга за Словенската пролет, смята, че при победа на Янша е "възможно Словения да заприлича на Унгария, въпреки че Демократическата партия не е с огромното мнозинство, което има "Фидес". "Про-ЕС ориентацията на Словения вероятно ще се промени, поне малко. Но Янша е еклектичен политик, който остана много верен на Ангела Меркел и християндемократите", добавя той.

Предстои дълъг и мъчителен период, в който ще се формира правителство, което трябва да е коалиционно. Според анализатори този процес може да се проточи и до септември, защото преди изборите само една партия беше обещала, че е готова да влезе в съюз с формацията на Янша.