В Столична община не са запознати с плановете на кабинета да строи правителствен комплекс, какъвто анонсира във вторник представляващият Висшият съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев. 

Това отговориха от екипа на главния архитект Здравко Здравков на запитване на Клуб Z. 

За идеята се разбра, след като на заседание на ВСС, коментирайки натовареността на съдиите, Магдалинчев заяви, че неофициално се планира изграждането на нов правителствен комплекс. Той трябвало да обедини голяма част от държавната администрация. По думите на магистрата комплексът ще се разпростира на площ 30-35 декара, "някъде в района между бул. "Г. М. Димитров" и "Черни връх". 

По всяка вероятност реализацията на идеята ще започне догодина, тъй като в бюджет 2018 не са предвидени подобни средства за проект и капиталови разходи.

"Няма такова постъпило искане в Направление "Архитектура и градоустройство"", посочиха днес от екипа на Здравков.

От Министерския съвет отказват да коментират по същество има ли такъв план изобщо. Посочиха само, че не е нормално, например, администрацията, която отговаря за усвояването на европейските фондове, да е разпокъсана по различните ведомства. Разделена е и администрацията на Националната агенция по приходите.

Концепцията за втори градски център на София, който да измести правителствената сграда от центъра, за първи път беше лансирана при кабинета на тройната коалиция, управляван от Сергей Станишев. Тогава - през пролетта на 2009 г., дори бе обявен конкурс за нов градски център, в който участваха и студиата на двама световноизвестни архитекти - сър Норман Фостър и Заха Хадид, но журито предпочете проекта на французина Доминик Перо.

За целта беше отреден терен от 264 декара, до колелото на 4-ти километър, на мястото на бившите казарми, а амбициите бяха за българското европредседателство, т.е. властта да управлява от командния си център на 6-и километър. Но с идването на новите управляващи - първия кабинет на Бойко Борисов, идеята остана нереализирана.

Не е ясно откъде ще се намерят средства за подобно грандиозно строителство. По времето на Станишев също не се говореше за суми, първоначалните планове на правителството бяха това да се осъществи чрез публично-частно партньорство.