Украинецът Олексий Цимбалюк обяви във фейсбук, че той е човекът, нает да убие журналиста Аркадий Бабченко, предаде Нюз.Ру.

Той твърди, че именно неговият глас звучи на разпространения преди два дни от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) запис, на който той получава пари от организатора Борис Герман.

"Чудесно е, че в службата работят талантливи млади оперативни служители, при които спокойно отиваш с информацията за поръчките за убийство. Обръщаш се към тях и не се страхуваш, че ще те предадат на същите поръчители. Честно казано, не знам каква ще бъде съдбата ми по-нататък, малко съм изнервен. Но със сигурност знам, че оперативният служител, който носеше върху себе си цялото дело, следователят по делото са хора на честта", пише Цимбалюк.

Той доброволно отишъл в СБУ и разказал зе целия план.

Допреди година Цимбалюк е бил монах и е служил под името йеродякон Аристарх. Той бил подстриган за монах през 2006 г. Първо приндлежал на православната църква на Московския патриархат, след което минал към Киевския. Разочарован от двата патриархата, Аристарх станал отшелник в Задкарпатието.

Той участвал като доброволец в антитерористичната операция - така украинските власти наричат бойните действия срещу сепаратистите в Донбас.

Според Интерфакс той е активист на Десен сектор. Тази организация е забранена в Русия, тъй като е считана за екстремистка и терористична.

Сега Олексий Цимбалюк е свидетел по делото за проваленото убийство на Аркадий Бабченко.