Зинедин Зидан вече не е треньор на "Реал" (Мадрид). Французинът лично обяви това на пресконференция, която свика в Мадрид. На нея присъства и босът на "белите" Флорентино Перес. Вчера двамата са имали среща, на която бившият №10 е уведомил боса за решението.

Зизу наскоро преподписа договора си до 2020 г. Той изтъкна, че след близо три години, в които беше начело на "лос меренгес" и неизменно печелеше Шампионската лига, клубът има нужда от промяна. Както и той самият.

Зидан заяви, че като начало ще си вземе почивка и че казва "довиждане", а не "сбогом" на най-успешния футболен клуб в света.

Перес изтъкна, че е останал изненадан от решението на своя треньор, но не може да направи нищо повече и уважава желанието му.

"Взех решението вчера и го казах на президента, започна човекът, който постави няколко рекорда с "Реал". - Уведомих капитана Серхио Рамос и играчите. Те го приеха спокойно. Този клуб ми е дал всичко и като играч, и като треньор и затова обичам много всички тук. Но се нуждая от промяна, от ново работно място вероятно. Това е финално решение, нищо не може да го промени. Сега е точният момент - за всички. Може да изглежда странно за някои, но не и за мен. Надявам се отборът да продължи да побеждава. Просто има нужда нов човек да дойде и да промени неща в тренировките и всичко останало."

"Аз съм победител. Обичам да побеждавам навсякъде и във всичко. Дали щях да остана, ако бяхме загубили финала в Киев от "Ливърпул", за да си върнем титлата догодина? Може би. Благодаря на отбора и на феновете, те са много специални за мен. Ще разбера и уважа всяка реакция от тяхна страна. Да, уморен съм и това е напълно нормално. Ще си почина малко, после ще видим. Нямам оферти. Не мисля, че моментът е тъжен. Аз ще бъда наблизо. Все пак завинаги съм свързан с този клуб. Решението е изцяло мое. Играчите нямат нищо общо. Няма вина, нито виновни. Когато взема решение, никога не го променям и не се обръщам назад", допълни Зидан.

Флорентино Перес не говори много:

"Това е тъжен ден за всички нас. Останах много изненадан, когато Зинедин ми каза вчера, още повече, че преди няколко дни спечелихме отново Шампионската лига. Исках той да остане тук завинаги. Знам, че решението му е окончателно, затова го приемам и уважавам. Бих се радвал да го убедя да остане, но това е невъзможно."

Според в. "Марка" фаворит за поста е наставникът на "Тотнъм" Маурисио Почетино. Той удължи контракта си с лондонския тим буквално преди дни. Имал обаче клауза, която да го освободи от задължения, ако бъде повикан от "Реал". Срещу съответна сума, която не се цитира.

Споменават се и имената на Арсен Венгер, който си тръгна от "Арсенал", на може би напускащия "Челси" Антонио Конте...

Маурисио Почетино.

Зинедин Зидан пое "Реал" на 4 януари 2016 г. на мястото на уволнения Рафаел Бенитес. Дотогава той беше начело на втория отбор на "кралете". Изкара точно 878 дни като старши треньор на "Реал". Няколко месеца след назначението си Зизу изведе отбора до 11-ата купа на шампионите. Така влезе в един много специален клуб - на хората, вдигали трофея и като играчи, и като треньори.

На следващата година направи "Реал" и шампион на Испания, дублира в Шампионската лига и Суперкупата на Европа и със световната клубна титла. Единственият трофей, който не спечели за трите сезона е този в Лига Европа - просто "Реал" не е играл във втория по сила евротурнир.