Румъния и Литва са съучастници на ЦРУ в мъчения на двама заподозрени членове на "Ал Кайда", реши Европейският съд за правата на човека в Страсбург.

В двете страни има тайни затвори, използвани от ЦРУ, чието съществуване дълго време е пазено в тайна, припомня Би Би Си. Там след атентатите на 11 септември 2001 г. са държани заловените в САЩ Абу Забайда и Абд ал-Рахим.

Съдиите са взели решението си на базата на документи на ЦРУ, които разкриват, че заподозрените за тероризъм са били държани с вързани очи в изолатори, били са оковани непрекъснато и са подлагани продължително време на силни шумове и светлина.

Литва и Румъния ще трябва да платят 100 хил. евро заради нанеси загуби на Абу Забайда и Абд ал Рахим съответно.

През 2014 г. Европейският съд за правата на човека се произнесе по подобен начин за казус в Полша.

Мъченията са забранени от Европейската конвенция за човешките права на Съвета на Европа.

Абд ал Рахим е роден в Саудитска Арабия палестинец, обвинен, че е организатор на дейността на терористичната групировка. Той е бил връзката между Осама бен Ладен и клетките на "Ал Кайда". Според Европейския съд по правата на човека Забайда е бил в затвора на ЦРУ в Румъния между 2003 и 2005 г., където е бил обект на мъчения.

"Той е бил обект на нечовешко отношение, за което Румъния е станала съучастник, като е сътрудничела на ЦРУ", пише в решението.

Същото е решението на съда за Литва, където е бил затворен Абу Забайда. Затворът на ЦРУ в балтийската държава е функционирал между 2005 и 2006 г.

В момента и двамата са в затвора "Гуантанамо". Съдиите от ЕСПЧ не са могли да ги посетят там.