Внезапното имигриране на руския милиардер Роман Абрамович го прави поредният от руските евреи олигарси, които са се установили в Израелската държава през последните години. Това пише в статия на "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Абрамович получи израелското си гражданство завчера при пристигането си с личния му самолет, като незабавно стана най-богатият човек в страната, със състояние, което се оценява на повече от 11 милиарда долара. Израел дава автоматично гражданство на всяко лице с еврейско потекло. 

Собственикът на футболния клуб "Челси" предприе тази стъпка, след като британската му виза не беше подновена, изглежда в рамките на кампания на британските власти за натиск над приближени на руския президент Владимир Путин.

Великобритания бе обещала да преразгледа дългосрочните визи на богати руснаци след отравянето през март на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри, за което Лондон обвини Русия. Случаят предизвика дипломатическа криза в стила на Студената война, която доведе до изгонването на стотици дипломати и от двете страни. Тогавашната министърка на вътрешните работи на Великобритания Амбър Ръд заяви, че британското правителство преразглежда визите за инвеститори от първи клас, издадени на около 700 богати руснаци.

Британското правителство отказва да коментира индивидуалните случаи, включително този на Абрамович. От канцеларията на премиера Тереза Мей заявиха, че молбите за визи от Русия се разглеждат "стриктно и адекватно".

Засега не е ясно колко време Абрамович ще прекарва в Израел. Той притежава луксозно жилище в модния квартал Неве Цедек в Тел Авив, което купи преди няколко години от Яарон Версано, съпруг на актрисата Гал Гадот, известна с ролята на "Жената-чудо". Негов представител не пожела да отговори какви са плановете му, като нарече това "личен въпрос".

Абрамович е може би най-популярният руски олигарх, който се мести в Израел, но съвсем не е първият.

Алекс Коган, журналист, който е отразявал феномена с руските олигарси в Израел за местната рускоезична преса, твърди, че около 30-40 магнати са взели израелско гражданство или право на пребиваване, като повечето живеят там само спорадично или временно, понеже делата им стават обект на бдителен контрол.

Според него олигарсите - бизнесмени, натрупали значителни богатства в приватизационния процес, последвал разпадането на Съветския съюз, са мотивирани от разнообразни интереси. Някои са избягали от Русия поради финансови нарушения или драматични конфликти с Путин, които биха могли да ги изложат на риск да попаднат в затвора.

Други са били по-близки до правителството и са търсили предимствата на израелския паспорт, например безвизово влизане в Европейския съюз. Някои са били привлечени от данъчните облекчения за новите имигранти в Израел. Те са били и по-защитени в Израел от заплахата за екстрадиция, по истински или изфабрикувани обвинения.

"Всеки има различни причини", каза Коган и добави: "Има още много други, които може да дойдат в близко бъдеще".

Някои милиардери, като Михаил Фридман и Герман Хан, са взели израелско гражданство, същевременно запазвайки основните си жилища в Лондон и Москва. Те поддържат силно присъствие в Израел благодарение на благотворителната си дейност, например основавайки частна фондация, която спонсорира ежегодната награда Генезис", известна като "еврейската Нобелова награда".

Ето още неколцина, които са предприели тази стъпка и са имигрирали в Израел, поне временно.

Леонид Невзлин - най-известният сред бизнес сътрудниците на Михаил Ходорковски, е избягал след издаването в Русия на заповеди за задържането му през 2003 г. Ходорковски, някогашният шеф на петролния гигант "Юкос", лежа в затвора няколко години след конфликт с Путин. Невзлин и приближените му Михаил Брудно и Владимир Дубов лобираха от Израел за освобождаването на Ходорковски.

През годините оттогава Невзлин се наложи като влиятелен бизнесмен и филантроп. Той беше президент на Руския еврейски конгрес, стана председател на настоятелството на Бейт Хатфутсот - Музея на еврейския народ, член на няколко органа на Еврейската агенция, Еврейския национален фонд, Еврейския университет и Университета на Тел Авив. Освен това инвестира в местни недвижими имоти. Дъщеря му Ирина е омъжена за Юли (Йоел) Еделщайн, председател на израелския парламент, самият той бивш политически затворник в Съветския съюз.

Аркадий Гайдамак - известно време той бе една от най-любимите местни знаменитости в Израел. Притежаваше популярния футболен клуб Бейтар Ерусалим, купи болница и радиостанция и раздаде милиони на местни благотворителни организации. По време на войната с ливанската Хизбула през 2006 г. той построи плажен комплекс за евреите, избягали от ракетния обстрел срещу Северен Израел, като изхарчи около 200 000 долара за палатки, храна и развлечения за 5000 души. Политиците се редяха на опашка за разточителните му партита и той си спечели постоянно присъствие в местните таблоиди. 

Престоят му баче беше помрачен от скандал около международна заповед за арест във връзка с предполагаема контрабанда на оръжие за Ангола. След неуспешен опит да се кандидатира за кмет на Ерусалим, Гайдамак напусна страната през 2008 г., компрометиран от финансови скандали в Израел и Европа.

Шалва Чигирински - бивш бизнес партньор на Абрамович, първоначално заминава за Израел, за да се скрие от руските прокурори, разследващи негови начинания като строителството на огромни молове в Моксква и планове да построи най-голямата сграда в Европа. Той избяга от Русия през 2009 г. след борба за власт със съперници в бизнеса и с кмета на Москва.

Валерий Коган - смятан за съюзник на Путин, собственик на московското летище "Домодедово", най-голямото в Източна Европа. Според израелски медии той е инвестирал най-малко 100 млн. долара, за да построи най-луксозното имение в Израел през 2013 г., проектирано в стил, наподобяващ Белия дом, след което продаде имота. Според информациите после е поставил рекорд за пазара на недвижими имоти в Израел, купувайки апартамент от 1000 кв. м в Тел Авив за 31 млн. долара. Съвсем неотдавна, миналата година, според медийните информации е платил милиони на Марая Кери и Елтън Джон, за да пеят на сватбата на внучката му.