Джефри Сакс е световноизвестен американски икономист. След падането на желязната завеса той отправи призив към Международния валутен фонд и европейските правителства за приватизация, а по-късно беше остро критикуван заради драматичните последици в социалната сфера. Гражданите на ФРГ го подложиха на остра критика, след като призова канцлерката Ангела Меркел да редуцира гръцкия дълг. 

Джефри Сакс.

Как гледа на Тръмп, ЕС, Русия и света, Джефри Сакс дава да се разбере в интервю за в. “Ди Велт”.

САЩ искат да наложат санкции срещу европейски фирми, ако сключват сделки с Иран. Как би трябвало да реагира Европа?

Европейският съюз трябва незабавно да реагира. В противен случай в това отношение европейците ще загубят контрол. САЩ не могат просто да наказват чужди фирми, това не може да бъде. То е погазване на международното право, правилата на Световната търговска организация и е в противоречие с решението на Съвета за сигурност на ООН за Иран. Ето защо ЕС трябва да води битка.

Не е ли достатъчно, че ЕС обяви готовност да обезщетява европейски фирми и предприятия, ако САЩ наложат санкции?

Това изобщо не е достатъчно. Моля ви! Тръмп погазва международното право, а ЕС трябва да плаща? Така ЕС става за посмешище. Действително не й прилича на Европа извиването на ръце при санкциите срещу Иран и падането на колене, за да се постигнат изключения при налагането на американските наказателни мита. Агресивната политика на Тръмп е истински тест за Европа и тя във всички случаи трябва да го издържи.

Досегашната тиха дипломация с течение на времето не би ли могла да е по-ефективна?

Тиранин като Тръмп разбира само твърд език. Трябва ли САЩ вечно да тиранизират ЕС? Ако сега Европа не окаже съпротива, то в бъдеще тя няма да бъде приемана сериозно в международната политика. Отстъпи ли сега Европа, в бъдеще САЩ винаги ще й налагат волята си.

Какво би следвало да направи Европа?

Европа би следвало да игнорира санкциите. Европейските предпрятия трябва да продължат да сключват сделки с Иран. И ако САЩ се противопроставят, повярвайте ми – те няма да го направят, то тогава ЕС трябва да се обърне към Световната търговска организация, ООН и Съвета за сигурност на ООН. В крайна сметка иде реч за глобален спор. Съветът за сигурност е на страната на Европа, Русия и Китай също.

Европа и Русия – това не е непременно надеждна коалиция.

Наистина ли Тръмп не иска да има нито един приятел? Той е тиранин, лъжец, измамник и погазва с нозе международното право. Европа трябва да говори на езика, който той разбира, и когато Европа реагира с решителност, Тръмп ще го приеме. В противен случай на международната арена Европа винаги ще бъде подлагана на тормоз от страна на САЩ.

Това с нищо не променя факта, че Европа продължава да налага санкции на Русия. При това положение сътрудничество срещу Тръмп и за двете страни ще е трудно.

Това е вярно. Европа трябва да преосмисли санкциите. Те за Русия бяха болезнени, но всички ние плащаме висока цена. Би било разумно Брюксел и Москва да седнат на една маса, за да помислят как в дългосрочен план отново да си сътрудничат.

Въпреки че въпросът за Крим продължава да е нерешен? И въпреки че Русия води пропагандна война срещу Запада?

Погрешна е представата, че Русия е отявлен враг, с който не може да се говори. С много грешки НАТО и САЩ допринесоха за сегашното положение.

Какво имате предвид?

Че през 2008 г. НАТО предложи членство на Украйна и Грузия, беше голяма грешка. Русия не е лесен партньор, но и ние не бива да действаме така, като че ли сме облечени в ослепително бяло. На отношенията би се отразило добре, ако направим няколко стъпки назад, поемем си въдух на спокойствие и започнем да говорим помежду си. Не казвам, че ЕС незабавно трябва осъществява търговия с Русия, но би следвало съвместно да се помисли при какви условия това може да стане.