"Когато разбрахме, че са били подложени на въздействието на нервнопаралитичен газ, изобщо не вервяхме, че ще се спасят", разказа лекарят Стивън Джукс, приел Сергей и Юлия Скрипал в спешното отделение на болницата в Солсбъри.

Лекарите, лекували бившия шпионин и дъщеря му, дадоха голямо интервю пред Би Би Си.

"Изпробвахме всички наши методи за лечение, обезпечихме най-добрата медицинска помощ, на която ме способни, но въпреки това нищо не сочеше, че ще оживеят", допълни той.

Шефката на медицинските сестри Лорна Уилкинсън разказа, че лекарите били крайно уплашени от възможното разрастване мащаба на инцидента. Освен това медици от болницата в Солсбъри се страхували и се питали дали някой от тях няма да пострада от нервнопаралитичното вещество.

"Когато в болницата постъпи и Ник Бейли - полицаят, който е третият пострадал от атаката с новичок, се появиха опасения, че може да се стигне до много жертви. В онзи момент наистина нищо не се знаеше", изтъкна медицинската сестра.

По думите на завеждащия интензивното отделение Дънкън Мюри, за лечението на семейство Скрипал са били повикани спеиалисти от военната лаборатория на Министерството на отбраната.

"Подобряването на състоянието на пациентите стана възможно на първо място заради базовата помощ, работата на лекарите и фантастичните грижа от медсестрите. Но значителен принос имат и високоерудирани международни експерти. Някои от които се оказаха практически на нашия праг - в базата в Порт Даун", обясни лекарят. Както е известно именно там се намира свръхсекретна британска химическа лаборатория, която е само на няколко километра от Солсбъри.

Лекуващите лекари на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му не могат да направят дългосрочни прогнози за здравето им.

На въпрос какви ще са дългосрочните последици от отравянето за здравето на бащата и дъщерята, медицинският директор на болницата Кристин Бланчард отвърна, че прогнозата е неясна.

"Честният отговор е, че не знаем", отговори тя.

Скрипал - бивш полковник от руското военно разузнаване, издал десетки руски агенти на Великобритания, бе намерен заедно с дъщеря му Юлия в безсъзнание на пейка в южния английски град Солсбъри на 4 март. Атаката срещу него доведе до най-големия дипломатически скандал след Втората световна война - 29 държави изгониха около 160 руски дипломати, шпиони под прикритие. Лондон е напълно уверен, че всичко е дело на Москва. Кремъл отрича участие в покушението срещу Скрипал.