"Реал" (Мадрид) за 13-и път спечели купата на Шампионската лига. Кралете на футбола биха "Ливърпул" с 3:1 пред повече от 66 хиляди зрители на стадион "Олимпийски" в Киев.

Два от головете им паднаха след груби и рядко срещани грешки на вратаря на "червените" Лорис Кариус.

Влияние оказа и контузията на Мохамед Салах малко преди 30-ата минута.

За първи път, откакто турнирът се казва Шампионска лига, един отбор три пъти поред печели финала. По веднъж са го правили "Аякс" и "Байерн" през 70-те години, когато надпреварата имаше друго име и различен формат. Зинедин Зидан обаче е първият треньор с три отличия, спечелени един след друг.

Карим Бензема откри резултата с куриозен гол в 51-ата минута. По-скоро от куриозен гаф на Кариус, който нескопосано уцели протегнатия крак на французина при безобидна ситуация.

“Ливърпул” имаше шанса да изравни още в 55-ата, когато Садио Мане засече топката при игра с глава на Деян Ловрен.

Малко след това Иско бе заменен от Гарет Бейл, който заби паметен гол, един от най-великите в историята на финалите на Шампионската лига. Уелсецът направи задна ножица и прати топката в горния десен ъгъл на вратата на английския тим.

Изпълнението не беше чак толкова изящно като на Кристиано Роналдо в първия четвъртфинал срещу “Ювентус”, но достатъчно брилятнто, а и трудно, още повече за финал.

В 83-тата минута Лорис Кариус, който преди това направи 2-3 отлични спасявания и беше напът да заличи първата грешка, окончателно реши сблъсъка, като позволи топката да мине през ръцете му след удар от близо 40 метра на Бейл - 3:1.

Големият мач бе белязан от две контузии. Особено болезнена е тази на звездата на “червените” Мохамед Салах. Не беше изминал и половин час, а египтянинът получи травма в рамото, при опит за хватка от борбата от страна на Серхио Рамос.

А от началото на срещата "Ливърпул" играеше много силно и по-интересните ситуации бяха пред вратата на шампионите на Европа.

В първия момент Салах продължи, но бързо се видя, че контузията е сериозна и той напусна терена със сълзи на очи. Под сериозна въпросителна е и участието му на световното.

До почивката го последва и играч на “Реал” - Дани Карвахал. И той не сдържаше сълзите си. Може и той да липсва на мондиала.

Имаше удари в гредите и много голови ситуации пред двете врати. Двубоят оправда очакванията за зрелище и интересно надиграване.

Кристиано Роналдо този път не блесна и не успя да влезе в историята като първия играч с голове на четири финала. Но имаше кой да вкара и вместо него.

Така и двете купи в европейските клубни турнири отидоха в Мадрид. "Атлетико" триумфира в Лига Европа, така в края на лятото ще има мач за Суперкупата между "белите" и "дюшекчиите".

А испанската столица може да се счита и столица на спорта, не само на футбола. Преди броени дни "Реал" грабна и баскетболната купа на Евролигата в Белград - аналогът на Шампионската лига.