Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Русия винаги е била стратегически партньор в енергетиката като доставчик на природен газ, петрол и ядрено гориво, като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни съоръжения и мощности в България."

Това заяви президентът Румен Радев в Москва в началото на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев, предаде БТА. Радев е на двудневно работно посещение в Русия.

"Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за ЕС. Затова се надявам и нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море. В течение сте, че имаме възобновяване на проекта за АЕЦ "Белене" като тема за дискусии и решения в българското правителство и в парламента, ще бъдете запознати с хода на тези дейности, понеже това съживяване на проекта предполага и руско участие", каза още президентът.

(В действителност обаче парламентът не е взел такова решение - б.р.)

Според него България и Русия имат едно огромно предимство. И то е, че отношенията им не се базират само и единствено на икономически интерес. Те са свързани с дълбоки исторически, духовни и културни връзки.

"Русия винаги е била важен търговско-икономически партньор. Стокообмен от 3,6 милиарда евро за изминалата година е добро число, но е далеч от предишните ни резултати и от нашите възможности", смята Радев.

Затова според него е много важно да се направи преглед, да се види в какви области можем и трябва да развиваме по-динамично отношенията. 

Радев изтъкна също като много важно да продължаваме традиционно добрите отношения в туризма, науката, образованието и културата, където имаме интензивен обмен, както и да продължи работата на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която е отлагана миналата година и се чака от руска страна да бъде предложена дата, защото следващата сесия е в Москва.

Президентът благодари за поканата, като отбеляза, че за българската страна тази среща е изключително важна, защото възстановява диалога между двете страни на най-високо равнище, прекъснат от много години. Той е важен за плодотворни отношения във всички останали области от взаимен интерес. Радев изтъкна, че срещата се провежда и в навечерието на светлия за всички българи и славяни Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

"Благодарим за поканата ви да отбележим този важен за всички славяни празник и тук. Заедно отбелязваме още една важна годишнина - 140 години от Освобождението на България от османско иго и възстановяването на България на картата на Европа благодарение на Руско-турската освободителна война", заяви Радев.

Дмитрий Медведев смята, че двата народа са свързани със силни връзки на приятелство и духовна близост и в този контекст визитата на президента има особено значение.

"Имаме широк дневен ред, включително свързан с необходимостта от активизиране на търговско-икономическата дейност", каза руският премиер.

Според него двустранният стокообмен напоследък по-скоро е намалявал. Медведев изрази надежда интензивността на контактите да нараства, като се имат предвид визитата на президента, както и скорошна визита на премиера Борисов.

"Разчитаме, че в резултат на вашата визита ще успеем да придвижим отношенията ни на друго ниво", каза руският премиер.

И допълни, че в скоро време очаква посещение на премиера Бойко Борисов в Русия, съобщи ТАСС.

Медведев не е поставял темата за санкциите спрямо Русия.

"Санкциите не са повод за замразяване на отношенията, както си мислим много често", коментира Радев.

Той посочи, че след два дни в Русия ще бъде президентът на Франция, която за миналата година е успяла да измести Германия като пряк инвеститор номер едно в Руската федерация.

"Знаете мнението ми за санкциите, но това е въпрос от компетентността на Европейския съвет, където България се представлява от министър-председателя", добави Радев.

(Срокът на санкциите на ЕС срещу Русия изтика на 23 юни. И тогава България като председател на ЕС трябва да излезе с предложение - б.р.)

Радев изтъкна, че има и тежки области, където трудно ще се намери решение, но не трябва да се бяга от диалог. Такава например е лицензионният режим за производство на военна техника, въоръжение и резервни части по спогодба между НРБ и СССР.

Тук България има своите определени интереси, отбеляза Радев. Българският военнопромишлен комплекс е важна част от икономиката ни. Има обаче изисквания на руската страна, които са неприемливи за нас, и България трябва да отстоява своите интереси. Като пример Радев посочи изискването България предварително да съгласува с руската страна продажба на произведена у нас военна техника и въоръжение в други страни. Това за нас е неприемливо. Но не означава, че не трябва да има диалог и намиране на решение, което е взаимно изгодно и за двете страни.

Утре Румен Радев трябва да се срещне с колегата си Владимир Путин в черноморския курорт Сочи.

След срещата с Медведев Радев даде брифинг за българските журналисти. Какво каза, може да видите във видеото:

Коментари

Socratus MMXVIII's picture
Socratus MMXVIII
Sokratus

Говорит Москва!

Новият кореспондент на ТАСС в България РР, високо платен и ерудиран! В две думи, много точен човек ;)

Казаното от Радев е очевиден логически извод от

простия факт, че "дясно-европейското" правителство на Герб иска да рестартира любимата си схема за крадене от славните дни на министрите Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Просто ВВЕР-четата освен Росатом няма кой да ги подкара. А че тролякът имате проблеми с простата логика го знаем не от вчера :)

Хм

"Медведев чакал Бойко Борисов в Русия" - Ние пък очакваме официално потвърждение от нашето външно министерство.

Кой гласува за този тулуп!?

От БСП-то заслужават да бъдат изпотрепани с камъни, начело с Нинова!

Какво ще внасяш от Русия бе загубеняк!?

Имат ли поне една качествена стока, поне един артикул, на който да имаш вяра в обявеното качество!?
Ка Путин's picture
Ка Путин
КаПутин

Дупедавец нещастен

Яко смъкна гащи Мунчо на Решетников. И много вдигна летвата - сега Баце събсем без гащи трябва са появи в Москва.
 's picture

Бобо

Въздухаря

Въздухарче самото ти избиране за прецедент предполагаше руско участие …. Прати поздрави на Гундяев от братския български народ ….

Друг беше прецеНдентът, БОБО!!!

Един щастлифт идиот, бивша ирландска пастирка.
 's picture

Petyo9

Дали Радев

ще постави ребром въпроса за отпадане на контра санкциите на Русия срещу България? Защото ние от тях именно губим. Съмнявам се. Той е назначен от Кремъл за български президент и България слабо го интересува.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.