Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият вицепремиер и министър на финансите в първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков се присъедини към по-скептичните гласове за оценката на резултаттите от срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе вчера в София.

„Вчерашната среща на върха „ЕС – Западни Балкани“ беше успех за страната ни от гледна точка на двустранните ни отношения с държавите от Западните Балкани. От общоевропейска гледна точка обаче срещата не беше успешна. За мен беше даже стъпка назад. Не се говори вече за това, че те вървят към европейско присъединяване, а се говори да им се даде перспектива в бъдеще те да се присъединят към Европа. В момента такова е времето в ЕС. Външните теми, като Иран и Корея, доминират, а вътре в Съюза, заради Брекзит главно, няма това обединение, което го имаше преди“.

Това заяви Симеон Дянков в интервю за БНР днес. По думите му присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС ще подпомогне европейската икономика, защото очакванията са тези държави да се развиват добре икономически.

„Вместо обаче да говорим за конкретни дати за влизане на тези държави в ЕС, пак се говореше вчера за перспектива, както и преди 15 години в Солун. Темата за разширяването поне засега не стои на дневен ред на основните политици в Европа. А тя ще даде не само на Западните Балкани, а и на страни като България, допълнителен икономически тласък“, смята финансистът.

По думите на Дянков пред БНР Европа върви напред, но по-бавно от останалата част от света. Книгата на бившия вицепремиер „Накъде върви Европа? Предизвикателства пред растежа“ ще излезе на български език на 29 май. 

„Основният проблем е, че Европа не върви към цялостен общ пазар. Пазарите за услугите, като капиталов, енергиен, дигитален пазар – нещо, за което се говореше много от началото на Комисията на Юнкер, всъщност никой от тези пазари в момента не се развива към единен пазар. За разлика от другите големи икономики в света, пазарът на услугите не се развива добре в Европа и оттам цялостният европейски растеж, макар че е по-добър сега отколкото преди няколко години. Например за тази година се очертава около 2,4%, а световният е 3,9%“, коментира Дянков.

За българката икономическа перспектива той добави, че растежът в България е 3,5%, което е добре, но сравнено със световния - трябва да растем доста по-бързо на година, за да можем да догонваме страните и в Европа, и в света. „В момента се развиваме добре, но не отлично“, каза още Дянков.

Коментари

БПЦ, Решетников, Цветанов, Национална Сигурност

Трябва да наблегнем на тясно сътрудничество с Македония и евентуално с Албания. Всичко друго е мегаломания, лозунги за "Западни Балкани" с руски привкус. Какво правим на практика? Какво прави Българската Православна Църква в момента? Какво прави Решетников там? Какво прави Цветанов по Въпроса Решетников, освен да критикува президента Радев, който според него е издигнат от същият този генерал от КГБ?

Това е един огромен харч и

Това е един огромен харч и едно голямо нищо. България не е авторитет по-нататък от Македония и Албания и силата й е в двустранните отношения, не в такива помпозни глупотевици. Бойко не е виновен, в смисъл той е прекалено тъп за да разбира каквото и да било, виновни са зубърите и особено зубърките във Външно

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.