Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени оценката за въздействие на околната среда (ОВОС), с което е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за изграждане нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй". Новината съобщиха от съда.

Делото е по жалби на Петър Пенчев Троянски от "Екогласност", Сдружение „Коалиция за устойчиво развитие“, популярни с активните си действия против природозащитните организации, болеши се срещу застрояването по морето и срещу концесионера в Банско "Юлен",  и Петър Пламенков Кърджилов от "Зелените".

Делото бе заведено през 2015 г. по повод намерението на правителството на Пламен Орешарски да строи в АЕЦ "Козлодуй" нов блок по технологията АР-1000 на американската "Уестингхаус". Споразумението с нея обаче се разсъхна, а по-късно японският собственик "Тошиба" продаде дружеството, което беше пред фалит.

Екооценката обаче разглежда и възможността на предвидената за новия VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" площадка да се инсталират руски реактори. Докладът на ОВОС на инвестиционното предложение за строеж на VІІ блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" бе изработен от консорциум между българската компания "Дикон груп" ЕООД и испанската "Аксиона инхениерия" срещу 2.4 млн. лв. 

В решението на ВАС се казва, че оспореното решение е действителен административен акт, издаден от компетентен орган в предвидената в закона форма, но е издаден при допуснати нарушения на процедурата и на материалния закон и е в противоречие с целта на закона.

Все още не са публикувани мотивите на магистратите.

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС. 

Новината идва на фона на решението на Министерския съвет да рестартира проекта АЕЦ "Белене". В решението за спирането му, взето от първия кабинет "Борисов" и скрепено от Народното събрание през 2012 г., се предлагаше оборудването за "Белене" да бъде инвестирано в нова мощност в "Козлодуй". 

Ключови думи

Коментари

Как от далеч си подреждат нещицата само!?

Утре като кажат къде да сложим тези реактори дето те ни ги натресоха, няма да може в Козлодуй и хайде остава само БелЯне! п.п. На колко години станаха тези реактори? Не са ли вече морално (пък и материално) остарели?

Еми, оплачи се на обжалвачите

и на достойните съдии. Иначе, дори и децата, които се интересуват от темата знаят, че за да се строи нов блок в Козлодуй ще трябва да се мине цялата процедура на лицензиране, която отдавна е мината за Белене и че там разни троляци като изброените по-горе "болещи се" с пари от чужбина ще "обжалват" срещу националния интерес в полза на Арева и румънската централа.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.