Какво ще правят икономическите министри от служебното правителство? Основният приоритет на всички е възстановяването на плащанията по спрени европейски програми и по-доброто усвояване на средствата, но има и някои допълнения.

Екатерина Захариева, вицепремиер, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране, ще работи активно за възстановяване на плащанията по оперативните програми. Като свои приоритети тя посочи преговорите с Европейската комисия по Оперативна програма „Региони в растеж“ и договаряне на броя на допустимите градове в нея. Тя посочи, че все още има риск от загуба на средства по ОП „Регионално развитие“ в края на годината.

Николина Ангелкова, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще прави оценка на рисковите проекти по Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. и ще предприема спешни мерки за тяхното своевременно приключване, както и финализирането на преговорите по програмата за периода 2014-2020 г. Тя обещава в рамките на мандата на служебното правителство да направи преглед на моментното състояние и организационната структура на предприятията в системата на ведомството, респ. БДЖ, "Български пощи" и други големи фирми. 

Финансовият министър Румен Порожанов ще нареди одити на всички министерствата с цел да се направи анализ на предприетите бъдещи финансови ангажименти и анализ на направените приходи и разходи, чрез които ще се идентифицират бъдещи проблеми пред изпълнението на разходната част на бюджета. Също така в рамките на започналата вече бюджетна процедура 2015 г. ще се преразгледа и анализира макрорамката на бюджета и средносрочната бюджетна прогноза.

Земеделският министър Васил Грудев има пет приоритета за развитие на земеделието, като ще разчита на браншовите организации. Най-важният приоритет е европейската интеграция на сектора. До две седмици ще е готов и анализ на състоянието на ведомството, обещава Грудев.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Васил Щонов подкрепя отдавна лансираната идея за създаване на енергиен борд, в който да влизат представители на всички участници на пазара, както и експерти от международни институции, сред които Европейската комисия и Световната банка. Той ще продължи и работата по големите енергийни проекти, но съвместно с Европейската комисия.

Негов приоритет ще са и малките и средните предприятия.