Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще извърши проверка в МВР за обществената поръчка на противоударни каски за служителите, които излизат по над 900 лева бройката. Проверката е вследствие на постъпил в АДФИ сигнал от Антикорупционен фонд, в който се говори за нарушения при възлагане на търга.

Съгласно предвидения ред в чл. 5, ал. 1 и ал. 2 от Правилника за прилагане на закона за държавната финансова инспекция сигналът е разгледан от постоянната комисия на АДФИ в най-кратък срок и след извършена преценка за съответствие е взето решение за възлагане на финансова инспекция в Дирекция “ Управление на собствеността и социални дейности” към Министерството на вътрешните работи, съобщиха от агенцията.

Както Клуб Z писа, Антикорупцинният фонд сезира и прокуратурата заради търга за каски на МВР. Юристите на организацията са направили анализ на два договора - от 2016 и 2017 г., сключени между изпълнителя „ПАНОВ“ ЕООД и възложителя - Дирекция „Управление на собствеността и социални дейности“ (УССД) на МВР. И двата договора са за доставка на противоударна каска с визьор, различни са нужната бройка и цената на бройка, както и срокът за изпълнение на поръчката.

"Експертният анализ на цените на свободния пазар на това специализирано оборудване с идентична техническа спецификация сочи, че те не надвишават 150-200 USD за единичен брой най-висок клас модели противоударни каски с визьор, а за сравнение най-масовите предлагани модели са значително под 100 USD за единичен брой", анализират от Фонда, след като се установява, че у нас цената е била между 899 и 934 лв. на брой каска.

Данните за значително многократно завишаване на цената са основание за съмнение, че при определянето на прогнозните цени за тези обществени поръчки е налице необективна оценка на пазарната среда за конкретния продукт, пишат от АКФ.

Допълнителни съмнения при провеждането на двете процедури произтичат от факта, че според наличните данни в Търговския регистър изпълнителят „ПАНОВ“ ЕООД има съвсем различен предмет на дейност от предмета на обществената поръчка. При първия договор с фирмата от 2016 г. пък е имало забавяне на изпълнението, но това не пречи през 2017 г. да е избран същият изпълнител, при това с по-кратък срок за изпълнение на доставките. Според Фонда има съмнение и за "свързани лица" при провеждане на търговете. 

Въз основа на изложеното правният екип на АКФ счита, че са налице поредица съмнения за нередности, които засягат публичните финанси и обществения интерес, и насочва сигнал към компетентните органи – Сметната палата и АДФИ, на основание чл. 238 и сл. ЗОП (обн. 2016 г.), чл. 8, ал. 1, т. 2 и ал. 4 и 5 от Закона за държавната финансова инспекция. При установяване или не на виновни длъжностни лица и наложени санкции Антикорупционен фонд ще уведоми обществеността за реакцията и работата на институциите, пишат още оттам.