След близо 3 години разследване, квесторите на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) за периода 2014 г. са обвинени в умишлена безстопанственост в особено големи размери, съобщи Софийска градска прокуратура (СГП). Те бяха назначени от БНБ, която по-късно се разграничи от действията им. 

На 10 май СГП привлече към наказателна отговорност двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай - престъпление по чл. 219, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Станислав Лютов и Елена Костадинчева са обвинени за това, че в периода 20 август 2014 г. до 6 ноември 2014 г., действайки в качеството на длъжностни лица - квестори при КТБ, в съучастие, умишлено, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество, и от това последвали значителни щети в размер на 1 070 383.83 лева за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Двамата са с мярка за неотклонение подписка.

Според обвинението двамата умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Тези им действия са в нарушение на чл. 5, ал. 1 от Закон за гарантиране на влоговете в банките, според който: "Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на: 1. Лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители".

Ако бъдат признати за виновни Станислав Лютов и Елена Костадинчева могат да получат наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заемат определена обществена или държавна длъжност и право да упражняват определена професия или дейност.

Цесии, прихващания и изплащане на депозити

През 2015 г. квесторите на КТБ и премиерът Бойко Борисов влязоха в задочен словесен двубой, след като Борисов ги обвини как неправомерно са преправили близо хиляда договора за преференциални депозити, така че титулярите им да могат да получат обезщетения от 100 хил. евро, на каквото не са имали право и така ФГВБ е бил ощетен със 100 млн. евро. Според Борисов двамата са отписвали и обезпечения по кредити към банката - на "Петрол", "Рубин", "Дунарит", "Авионамс", които тогава се държаха от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. По думите на премиера, много компании, сред които и споменатите са си направили цесии и квесторите са освободили имуществото им.

Тогава Лютов и Костадинчева поискаха експертна външна оценка на действията си в КТБ, за да докажат, че са работили законосъобразно. Те описаха свършеното от тях в доклад, изпратен на БНБ, на финансовия министър Владислав Горанов, на заместник главния прокурор и в парламента.

"Обикновено когато някой излезе с позиция срещу мен, след това горчиво съжалява. Не за друго, защото аз не говоря празни приказки... За 15 г. няма някой, който да е написал позиция срещу мен да не е отишъл в затвор или поне да не е бил арестуван. Това показва практиката", заяви по повод действията им тогава Бойко Борисов.