За да видите творба на големия английски скулптор Хенри Мур отблизо, вече не е нужно да ходите в музей или изложбена зала. Достатъчно е да попаднете на лондонската гара Кингс Крос, пише сайтът Бюро247.

Large Spindle Piece на Хенри Мур.

Новият живот на знаменитата гара започна преди две години, когато архитектът Джон МакАслън и неговата компания John McAslan + Partners направиха негова мащабна реконструкция, първата от 160 години насам. Заедно с авангардните мрежести сводове, Кингс Крос получи нови зали и чакални от стъкло и тухли, нов перон и куп други екстри. Така главната лондонска гара, възпята в безброй книги и филми, се преобрази (заедно с околността) за около 500 млн. британски лири.

След няколко дни пред Кингс Крос ще се появи и първото произведение на изкуството - голямата скулптура на Хенри Мур под названието Large Spindle Piece, отлята от бронз през 1974 г. 3-метровата творба ще бъде поставена на гаровия площад King's Cross Square и ще "свърже" Лондон с Хартфордшир и Йоркшир. Именно там се намират Фондът и Институтът на Хенри Мур, като до тях с влак се стига точно от Кингс Крос.