Защо на двама американци, заразени с вируса на ебола, бе приложено лечение с антитела от мишки, а с други 1600 пострадали в Западна Африка това не бе направено?

Този въпрос витае в медицинските среди от вчера, съобщи Си Ен Ен. Той се задава непрекъснато от момента, в който стана ясно, че още с първото си изпитание върху човек лекарството ZMapp спаси д-р Кент Брантли и мисионерката Нанси Райтбол.

Двамата бяха на ръба на смъртта в Либерия, като докторът дори се бе обадил на съпругата си в САЩ, за да се сбогува с нея.
Сега той е доста по-добре и бе откаран в САЩ. В родината си вчера се прибра и Нанси Райтбол, чиито роднини миналата седмица стигнали дотам, че да правят планове за нейното погребение.

Линейка откарва в болница докараната в САЩ мисионерка Нанси Райтбол.

И това стана на фона на съобщенията, че над 930 души са починали, а над 1600 са заразени с вируса на ебола при възникналата съвсем наскоро най-страшна епидемия на болестта в историята след откриването й през 1976 г. Засегнати са вече 4 страни. Към Гвинея, Сиера Леоне и Либерия се прибави най-населената африканска държава - Нигерия.

В нюйоркската болница "Маунт Синай" се намира пациент, пристигнал от Западна Африка. Симптомите му са много подобни на тези на ебола.

В нюйоркската клиника "Маунт Синай" се намира още един човек със симптоми, подобни на тези на ебола.

До спасяването на двамата американци на 31 юли лекарството е било изпробвано само върху маймуни. Две били излекувани след 24 часа, още две след 48 часа, а една починала на петия ден, след като е била заразена. На нея обаче не е бил бит антивируса ебола.

И така, защо е изпробвано тайното досега лекарство върху Брантли и Райтбол?

Първо, лекарите се решили на тази стъпка като последен отчаян опит да спасят колегата си Кент Брантли. Самият той явно вече се е бил примирил, че си отива, щом се обадил за сбогом на жена си.

На второ място, двамата пациенти са подписали доброволно съгласието си да бъдат лекувани със ZMapp. Преди това те са били информирани, че лекарството никога до този момент не е било използвано върху хора. От Световната здравна организация заявиха, че не са участвали в решението как да бъдат лекувани двамата американци.

Прозвуча и въпросът дали приложеният върху Брантли и Райтбол метод е законен. Като аргумент бе изтъкнат фактът, че американската Агенция за храни и лекарства (ФДА) досега не е одобрила лекарство срещу ебола. В случая обаче може да се говори за т. нар. състрадателно използване, тъй като законите разрешават използването на експериментални лекарства извън рамките на клиничните пътеки.

Друг задаван въпрос е били ли са уверени лекарите, че ZMapp ще подейства положително на хората така, както това е станало с маймуните. Такава увереност не може да има, изтъква Си Ен Ен. Макар лекарството да е било успешно изпробвано върху примати, броят на тези животни е само пет. При всички случаи човешката имунна система може да реагира различно от тази на приматите. Именно по тази причина лекарството трябва да бъде изпробвано върху хора първо в клинични условия. И чак след това то може да бъде одобрено от ФДА за използване навсякъде.

Случаите с д-р Кент Брантли и Нанси Райтбол ще бъдат допълнително изучени. Специалистите ще трябва да определят как именно ZMapp е въздействало върху техните имунни системи.

Засега изобщо не е ясно дали обявеното за чудотворно лекарство ще бъде веднага използвано върху други заразени с ебола пациенти. Много трудно е това да стане при масова епидемия на такава смъртоносна болест, заявиха от международната организация "Лекари без граници". Освен това експериментални лекарства, каквото все още е ZMapp, не се произвеждат масово. Ако все пак те бъдат използвани, следенето на действието им ще изисква допълнителен персонал в огнищата на зараза. А там хора не идват. Точно обратното - всеки се старае да напусне по-бързо тези места.

Биотехническата фирма Mapp Biopharmaceutical Inc. разполага с много малко готови за употреба от пациенти дози, каза пред Си Ен Ен д-р Антъни Фоси - директор на американския Национален институт за алергични и инфекциозни заболявания. Друга фирма - Kentucky BioProcessing, работи в тясно сътрудничество с Mapp Biopharmaceutical Inc., за да може евентуално да се произведат по-големи количества ZMapp.

И разбира се, неизбежният въпрос е в състояние ли е ZMapp да спре епидемията от ебола? Ако лекарството бе налично в големи количества, то със сигурност не би нанесло вреда, е витиеватият отговор, даден от специалисти пред Си Ен Ен. Те обаче са уверени, че много по-ефективна би била една ваксина.

Но и тук има проблем. Обикновено се ваксинират здрави хора с цел да не се заразят. Според експерти в случая с ебола компаниите не са сигурни, че ще спечелят много пари. Затова много малко от тях проявяват интерес по въпроса.