"България е стожер на мира в нашия обременен с история регион", заяви днес президентът Румен Радев на военния парад по повод Деня на храбростта и 140-ата годишнина от създаването на Българската армия.

 

 

 

"На кръстопътя на географията България е оцеляла 13 века и когато силата на противника е сломявала нашия многоброен народ, силата на духа го е възкресявала дори след векове на робство", допълни президентът.

 

 

 

 

 

Според него именно затова свети Георги - воин и християнски светец, е символ на непобедимата българска воля и борба.

В небето прелетяха три изтребителя "МиГ-29".

 

 

"Точно век ни дели от края на Първата световна война, последва я Втората – още по-унищожителна. Доскоро светът вярваше, че ужасът от преживяното ще предотврати нови кръвопролития, но те са факт по улиците на Стария континент. Свят, в който личният егоизъм се налага като мироглед, националите егоизми се завръщат, а това ще рече нови рискове и сблъсъци. В този свят армията възвръща ролята си на действен гарант на сигурността и благоденствието. България е стожер на мира в нашия обременен с история регион. На съседите си гледаме като на приятели и днес на жълтите павета ще приветстваме марша на нашите братя македонци", каза още Радев.

 

За първи път в празненствата участва военна част от бившата югославска република.

 

 

 

Радев изтъкна, че ние, българите, трябва да осъзнаем, че свобода и суверенитет не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчно сила и доблест, че нехайното отношение към армията подкопава държавността.

 

 

 

„В миналото героизмът на българския войник често е плащал цената на политическата корист и недалновидност. Затова неотложно трябва да помислим за хората, които са призвани да бранят България. Но 6 май не е само празник на Българската армия, той е ден на храбростта. България е била силна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите. Днес моралната криза е факт, днес трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек – храбростта да изричаме истината, да браним демокрацията, храбростта на достойния гражданин, който се бори с беззаконието и произвола. Затова благодарност към храбрите, защото свободата на всяко общество – нашата обща свобода, се крепи на върха на тяхното копие. Да живее България!", завърши държавният глава.

 

 

 

От ляво на дясно: военният министър Красимир Каракачанов, председателката на парламента Цвета Караянчева, президентът Румен Радев, вицепрезидентката Илияна Йотова и началникът на отбланата ген. Андрей Боцев.

 

Ген. Боцев и Каракачанов поздравяват висши военни.

 

Илияна Йотова пожела жена генерал

"Като жена военен бих искала да кажа за една своя мечта - да видя жена генерал в българската армия, защото все още няма такава", заяви пред Нова тв вицепрезидентката Илияна Йотова.

 

Румен Радев е разсмел лидерката на БСП Корнелия Нинова.

По повод думите на премиера Бойко Борисов, че при идването си на власт ГЕРБ са започнали да решават проблемите в българската армия тя заяви:

"Как изглежда българската армия и нейната модернизация e въпрос на всички институции и тук не трябва да има никакво деление. Ние 15 години си говорим едно и също - как е демотивирана българската армия и как държавата не дава достатъчно. Крайно време е вместо да се замеряме публично кой колко е виновен, да седнем на една маса и да си свършим работата."

 

Мелнишкият епископ Герасим отслужи водосвет на бойните знамена. Армейските знамена бяха поръсени със светена вода.

 

 

Красимир Каракачанов и Цвета Караянчева се подготвят за парада.