Великобритания ще търси начини да засили политиката на партньорите си срещу Русия и дезинформацията от Москва, както и ще преразгледа традиционните си връзки с Кремъл, пише "Гардиън", цитиран от РИА Новости. 

Лондон ще използва няколко предстоящи международните срещи на върха, за да призове за стратегия, която да се противопостави на руската дезинформация и да предизвика преосмисляне на политическия диалог с Москва, след агресивната кампания на Кремъл в отричането за използването на химически оръжия във Великобритания и Сирия.

Британските дипломати планират да се възползват от четири големи форуми на върха – Г-7, Г-20, НАТО и Европейския съюз – за да се опитат да задълбочат съюза срещу Русия.

„Външният министър Борис Джонсън приема поведението на Русия в сирийския град Дума и в Солсбъри като повратна точка и е уверен, че международната подкрепа за Великобритания е достатъчна, за да се постигне повече в политиката срещу Русия“, заяви британски дипломат. В Дума правителствените войски на Асад използваха химическо оръжие, а Москва се опита да прикрие престъплението, а в британския град Солсбъри бе направен опит да бъдат отровени бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Лондон хвърля вината за използването на нервнопаралитичното вещество новичок изцяло върху Кремъл.

Областите, в които Великобритания най-вероятно ще се насочи, са контрирането на руската дезинформация и намирането на механизъм за засилването на отговорността при използването на химически оръжия, пише изданието. 

Отношенията между Лондон и Москва рязко се изостриха след отравянето на Скрипал. Сега представители на външното министерство признават, че вкорененото нежелание да се застава срещу Русия, което е било водещо в дипломатическото мислене на Великобритания, вече се е изпарило.