В емоционално изказване депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов упрекна БСП, че не се отнася с уважение към Леонид Решетников. Това стана по време на дебатите за исканата от социалистите оставка на зам.-шефа на парламента Емил Христов. Искането бе отхвърлено със 71 гласа "за", 118 "против" и без въздържали се.

Станилов заяви, че е обиден на лидера на БСП Корнелия Нинова, която го е нарекла "псевдопатриот". И допълни, че му се "повдига" от БСП заради думите на Нинова, че Решетников е корумпиран.

"Какво да я правя? Да я съдя ли? А Решетников? Повдига ми се от вас", заяви Станилов.

Решетников е бивш руски разузнавач. Името му стана популярно, след като се разбра, че малко преди последните президентски избори той е имал среща с Корнелия Нинова. Около Решетников има сериозни съмнения, че той прокарва руските интереси у нас.

По повод исканата оставка на Христов Станилов заяви, че работата на депутатите е да правят закони и да работят за хората.

Оставката на Христов бе поискана заради недопускане на майки на деца с увреждания в парламента.

Скандалът с допуска на хората с увреждания в парламента цели да дискредитира Емил Христов, правителството и управляващите. Това каза Светлана Найденова (ГЕРБ). Тя отрече твърденията, че правителството не прави нищо за хората с увреждания и заяви, че БСП спекулира по въпроса.

"Играете, както обичайно, присъщо за вас, по тънката струна на популизма, вкарвайки скандали и провокации", каза Найденова.

Тя припомни, че Христов се е извинил за случилото се в парламента.

Според Антон Кутев (БСП) обаче Христо е направил груба грешка, като не е допуснал хората с увреждания в парламента и това е поредната илюстрация за бездушието на властта.

"Не става дума нито за отвличане на вниманието, нито за принизяване на дебатите. Недопускането на тези хора в залата показа това, в което цялата държава обвинява нас. Господа от управлението, това са ваши проблеми", заяви Кутев.

Според него парламентът трябва да покаже, че когато е направил грешка, може да я разбере.

От ДПС заявиха, че няма да участват в гласуването. Халил Летифов обясни, че движението осъжда поведението на Христов, но отказа да коментира поведението на БСП.

"Ние настояваме за такива дебати и намиране на трайно решение за заздравяване на демокрацията и придържане към европейските ценности. Предупреждаваме, че това ще е поредният опит за отвличане на вниманието от днешните проблеми", каза Летифов.