И днес вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов продължи задочната престрелка с лидера на БСП Корнелия Нинова, започнала на 1 май. Каракачанов се почувства длъжен да защити правителството и да обясни какво е сторил кабинетът "Борисов" 3 за тази близо една година откакто е на власт. Неформалният повод стана вчерашната реч на Нинова към симпатизантите на БСП, събрали се пред Министерския съвет - крайната точка на първомайското шествие "срещу мизерията, бедността и корупцията".

"На опозицията това й е работата - по всеки повод и във всеки възможен ден да атакува. Да кажеш "тези сега за една година са лоши, а ние като управлявахме една година с Орешарски направихме това и това". Когато не си направил нищо и всяко тявое управление завършва с провал и сваляне от улицата, нещата ми изглеждат малко политически. Аз разбирам да кажат, "когато ние управлявахме по време на Тройната коалиция или с Орешарски - доходите бяха по-високи отколкото сега... ", заяви Каракачанов в сутрешния блок на Нова тв.

- Вие говорите за едната година на Пламен Орешарски, те за осемте години на Борисов. - контрира водещата.

- Аз говоря за едната година откакто аз съм в управлението - уточни министърът. И изброи:

За това време били увеличени доходите на полицаите, дадени още пари за сектор "Сигурност", в армията са се увеличили заплатите с 11%, кактро и минималната пенсия.

"Когато аз предложих през 2016 г в бюджета за 2017-а да се увеличи минималната пенсия на 300 лева, БСП ги нямаше в зала. Аз ги разбирам тези политически игрички", ядоса се Каракачанов.

 

"Рушиш институциите по груб партизански начин. Тоя не върши работа, ония не върши работа - ми кажи как ти ще го направиш по-добре!", допълни.

След напомняне, че критиките на левицата са и за съмненията за корупция, в т.ч. при големите строителни проекти, вицепремиерът пак се засегна:

"Хубаво ли е да се правят пътища, да се завърши "Струма", тунелът под Шипка, "Хемус" - хубаво е. Прави ли се, прави се. Ако някой твърди, че там има корупция, да се помисли как може да се разреши проблемът! Затова се пошегувах вчера, че каня г-жа Нинова да пием по бира, ако не е седнала вече да яде агнешко. Защото ние трябваше да работим вчера по това време."

Каракачанов пак обясни, че скоро проектът за модернизация на армията ще влезе за разглеждане в кабинета и парламента. Идеята е с 1,5 милиарда лева да се сдобием с минимум 8 изтребителя. Или "за по-малко пари, да придобием повече самолети". "Имаме повече участници в конкурса. Бих работил за това българската авиация да придобие нови изтребилети и по възможност подръждата им да бъде евтина. Това са нашите усилия, а не да отидем на тезгяха и да купим нещо по политически причини", посочи военният министър.

"Затова се подразних, когато някой ми говори за корупция. Ние хващаме по-тежкия път... По-лесния вариант е да извадиш едни пари и да отидеш в Германия, Щатите, Финландия и да купиш", сложи точката той.

На припомнянето, че десните партии го атакуват заради "руския му избор" за ремонт и поддръжка на авиацията, Каракачанов отсече:

"Кои десни ме атакуват, извинявайте - няколко бивши паркетни генерали завършили академии в Съветския съюз."

По темата с двойния стандарт на храните, Каракачанов застъпи тезата да се поддържа българското производство. И попита колко български сирена или вина се продават във Франция, визирайки, че протекционизъм все пак има. 

"Нито съм си сменил пола, нито съм си сменил футболната принадлежност", заяви Каракачанов и по казуса с празнуването на 70-годишния юбилей на ЦСКА на 5 май, в който се очаква ВВС да вземе участие, а от "Левски" запротестираха. 

На датата ЦСКА-София приема "Лудогорец" на стадион "Васил Левски", а покрай мача и ще празнува.

"Един хеликоптер, който ще участва на парада, ще направи демонстрация на стадиона и ще скочат няколко парашутисти от националния отбор по парашутизъм. В края на краищата има тържество. Защо да не уважим тези отбори, които пълнят сърцата на милиони българи", заяви Каракачанов, който е левскар.