Доналд Тръмп си съчинил сам медицинското свидетлство по време на предизборната кампания през 2016 година, разкри тогавашният лекар на милиардера Харол Бърнстейн, цитиран от Си Ен Ен.

Документът е бил насила подписан от доктора, а в него се изтъквало, че при прегледа на Тръмп не са открити никакви значими здравни проблеми.

"Той напълно ми продиктува медицинското. И аз го подписах", разказва Бърнстейн. "Здравното удостоверение е абсолютно измислено", добавя лекарят.

Документът е публикуван през декември 2015 година. В него е записано, че Тръмп има "отлично кръвно налягане" и "няма никакви проблеми със здравето". Освен това се изтъква, че Доналд притежава "голяма сила и издръжливост". Написано е, че той не злоупотребява с цигари и алкохол, както и че никога не е бил диагностициран за ракови заболявания. Отбелязано е също, че не са му правени сериозни операции освен премахването на апендисита на 10-годишна възраст и е направено заключението, че ако Тръмп стане президент то "той ще е най-здравият човек, който някога е заемал този пост".

Бърнстейн разказва пред тв NBC, че през февруари 2017 година в кабинета му влезли съветник и телохранител на Тръмп, придружен от още двама мъже. Те взели всички записи на лекаря, засягащи здравето на Тръмп. Тогава били прекъснати всички връзки с лечителя.

Това станало след като Харолд разгласил пред журналисти, че е изписвал на Тръмп лекарства за растеж на косата, за здрава кожа и за намаляване на холестерола.

В началото на тази година официално бе публикувано комюнике от военната болница в Бетезда за здравето на президента, в което се казва, че той е в отлична форма и напълно годен да изпълнява задълженията си - физически и ментално.