"Изчезваме като нация, хора, изчезваме като народ."

"ГЕРБ управлява от 8 години, а той лично (Бойко Борисов - б.р.) е във във властта от 2001 г."

"Какво ни предлагат - преуморена, безидейна власт... Властта днес крепи управлението си със страх, репресии, цензура и агресия срещу народа си. Затова ви поздравявам за смелостта ви, че сте тук..."

Така лидерката на БСП Корнелия Нинова се обърна към симпатизантите на БСП от София и докарани от цялата страна, събрали се пред Министерския съвет - крайната точка на първомайското шествие "срещу мизерията, бедността и корупцията". Това бе надсловът на традиционната сбирка на социалистите в столицата на Международния ден на труда 1 май. 

Речта на Нинова бе кулминацията на проявата - тя говори последна от събралите се на президиума хора. Повечето - сигурно в опит за символика, облечени в бели ризи. 

Площадът в "карето на властта" в София слушаше попритихнал думите й под прозорците на Министерския съвет, въпреки че този път самата реч не изобилсваше от конкретика за политиките, а бе построена предимно върху "общовойскови" послания срещу настоящата власт. Почетен бе и президентът Румен Радев - по думите на Нинова "народът тук го подкрепя" и всички трябва да изпълнят заръката "да пуснем прожекторите", за да се осветли "истинското лице на властта". 

"Да осветим истинското лице, а не това, което от телевизора ни обяснява, че държавата цъфти. Истинското лице е протипо от кражби и корупцията. Прожекторите светнаха, но отвън. Г-н Борисов, и в доклада на Държавния департамент на САЩ казаха - цялото управление е пропито от корупция, няма свобода на словото, газите човешките права в България. Най-авторитетни издания ви казаха – на върха на председателството на Съвета на ЕС е най-корумпираната и най-бедната държава в съюза, управлявана 8 години от Бойко Методиев Борисов", заяви Корнелия Нинова и призова социалистите от цялата страна "да светнат прожекторите" и за управлението на ГЕРБ по места. 

Очаквано лидерката на социалистите преповтори данни как 1,5 млн. души живеят под прага на бедността, 400 000 - с доход под минималната работна заплата, а 4 милиона - със заплата под средната.

"Нов" аргумент за упадъка, предизвикан от управлението обаче се яви това, че за миналата година у нас има 61 милионери повече. Атакувани бяха и "корпорациите", които печелели все повече, докато народите ставали все по бедни - тази част от речта бе отнесена към света въобще, не само към България. Корпорациите пък купували политиците, които пък им гарантирали още повече печалби, описа положението Нинова. 

Единствената конкретна политика, която се чу от Нинова, бе идеята й за замразяване на депутатската заплата, която иначе се индексира всяко тримесечие, а от нея зависят и заплатите на президент, премиер, министри, членове на държавни комисии - общо към 400 души от най-високия ешелон на "политическо-административната структура", както Нинова обобщи. Заплатите на изброените зависят от средната работна заплата в обществения сектор, която се изчислява от НСИ на всеки три месеца. И ако тази средна заплата намалява - то и депутатската намалява. И обратното. Нинова обаче настоя, че политиците трябва да се откажат от привилегиите си.

"Ако не се откажете сами - народът ще ви откаже. Срещу тази наша политика стои стена, която иска да опази придобивките си. Но ние с нова енергия ще продължим тази борба", закани се соцлидерката.

По думите на Корнелия Нинова Бойко Борисов и управляващите са "обявили война на всичко и всички" - на президента, на опозицията, на хората с увреждания, на децата - като цяло на народа си.

"Говорят за стабилност. А вместо това - Валери Симеонов срещу министрите от ГЕРБ, Цветан Цветанов - срещу водача на "Обединените патриоти" в парламента Волен Сидеров. Те заедно - срещу народа си. Това е нестабилно управление", каза още председателката на БСП, припомняйки, че представител на ГЕРБ от парламентарната трибуна е заявил, че социалистите били пратени и в Сибир.

Според Нинова Бойко Борисов и властта заклеймявали всеки протест като "платен и купен". А това е, защото ГЕРБ виждат народа като заплаха. 

"Най-големият враг на тези мечтите за справедливост е един – апатията и безверието. Знаем, че много сте лъгани, че много хора мислят – така е било и така ще бъде. Но може да бъде различно, г-н Борисов", обърна се Нинова и към хората си, и към премиера лично. 

"Може да има българско производство, да се храним от българската земя, да се лекуваме без заплащане, може децата да получат помощ от държавата, пенсиите да се индексират. Може, ако бъдем заедно и много. Защото те ни искат разделени и на колене.

Но ние сме изправени. Вие, г-н Борисов, искате да ви ръкопляскаме пред телевизора. Но ние не ръкопляскаме по нареждане. Смели българи сме и сме тук да ви кажем: Оставка!", отсече Нинова.

А финалната й реплика бе: "Отивайте си - Борисов, правителството, управлението, заедно със задкулисието и тези, които в тъмното ви дърпат конците. Искаме справедливост. Отивайте си, за да има България..."

След речта последваха скандирания "БСП", и "Оставка". Прозвуча и Интернационалът - международният пролетарски химн, изпълняван от комунистически и анархистични организации по света. Това бе един от трите химна, прозвучали на шествието - първи бе българският, втори - европейският и третият бе Интернационалът. 

 Корнелия Нинова дори си припяваше българския текст... Ето първия куплет, ако не го знаете: 

На крак, о парии презрени,
на крак, о роби на труда!
Потиснати и унизени,
ставайте срещу врага!
Нек' без милост, без пощада
да сринем старий, гнилий строй!
Светът на нази днес се нада,
напред в решителния бой!