Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди желанието си да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун в демилитаризираната зона между двете Кореи, съобщиха световните медии. Това е най-доброто място за толкова знаменателно събитие, убеден е американският лидер. Според някои дипломатически източници Ким бил приел разговорите да бъдат на границата между Севера и Юга.

"В тази идея има нещо, което много ми харесва, защото аз ще бъда там, точно там. Ако всичко е благополучно, могат да бъдат организирани мощабни празненства на място, а не някъде в трета страна. Тези преговори могат да станат велико събитие", обяви на пресконференция в Белия дом Доналд Тръмп.

Той добави, че като алтернативно място за срещата може да се използва Сингапур.

Според Тръмп САЩ никога не са били толкова близо до ядреното разоръжаване на Северна Корея, както сега.

"САЩ, както споделих скоро с моя съветник по националната сигурност Джон Болтън, никога не са били потенциално толкова близо до това, което сега може да стане на Корейския полуостров - отказ от ядрено оръжие и безядрена зона. Това може да създаде много позитивно отношение в целия свят - за мира и сигурността на международната общност", обясни президентът.

Все пак Тръмп се застрахова и допусна, че може и нещо да се обърка.

Тръмп на пресконференцията в Белия дом. Снимка БТА

"Нека видам какво ще стане. Аз често повтарям: знае ли се, знае ли се. Много неща се променят. Ким Чен Ун досега беше необикновено открит и праволинеен. Но мога само да кажа: до този момент", коментира господарят на Белия дом.

Идеята за провеждане на срещата в демилитаризираната зона Тръмп разви още преди време като написа в туитър, че е най-добре двамата с Ким да се срещнат в Дома на мира на границата между Севера и Юга.

Точно там се състоя и историческата среща между Ким и президента на Южна Корея Мун. 

Очаква се разговорите между Тръмп и севернокорейския вожд да се проведат до края на май, най-късно началото на юни.