Руският разузнавач Леонид Решетников отново напомни за себе си - от 26 до 30 април генералът е у нас с делегация под предлог участие на провеждането на "Дните на българо-руската дружба, във връзка със 140-годишнината от Освобождението на България и 200 г. от рождението на царя-освободител Александър II".

Събитията на Решетников и делегацията му са били в Русе и околността - в Бяла и село Иваново. Информацията в местните медии обаче е много оскъдна, а в централните темата както точно върши разузнавачът у нас изобщо отсъства. Новини от посещението се появиха само в интернет страницата на Русенската митрополия, препечатани тук-там от регионални сайтове.

"На 27 април 2018 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум прие в Русенската митрополия руска делегация, пребиваваща в гр. Русе, по повод провеждането на Дните на българо-руската дружба, във взръзка със 140-годишнината от Освобождението на България и 200 г. от рождението на царя-освободител Александър II. Руската делегация бе водена от г-н Леонид Решетников, изпълнителен директор на Общоруската организация „Двуглав орел”. На приема в Русенската митрополия присъства и г-н Николай Малинов, домакин на руските гости в България и председател на Националното движение „Русофили”, както и архимандрит Вениамин (Лобутин), завеждащ катедрата по Богословие и История на религията в Самарската духовна семинария. Руските гости подариха на владиката икона, а той ги зарадва със скромни дарове за молитвен спомен", обявиха от митрополията и гарнираха съобщението със снимки от визитата. 

Решетников и русенския митрополит Наум. 

За днес е била планирана и конференция на тема „140 години от освобождението на България от османско иго” в библиотеката в Русе. Решетников трябва да е изнесъл доклад по темата. Преди това и разузнавачът, и цялата му делегация са били на тържествена литургия, отслужена от митрополит Наум, заедно със свещениците от Русия. И за нея научаваме от църковния сайт.

Отляво на свещеника са Леонид Решетников, а пред човек - Николай Малинов от движение "Русофили".

Организатори на въпросната визита са Национално движение „Русофили“ и Обществото за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел. Втората организация се оглавява от самия Решетников, който е бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ). Настоящият ръководител на РИСИ Михаил Фрадков е обект на санкции от САЩ, наравно с хора като олигарха Олег Дерипаска, шефа на "Газпром" и още политици, бизнесмени и т.н., близки до президента Владимир Путин.

Освен Решетников, с доклад на конференцията трябва да са се отчели и Владимир Лавров – главен научен сътрудник на Института по руска история към Руската академия на науките, архимандрит Вениамин(Лабутин) – завеждащ катедра по теология и история на религията в Самарската духовна академия, Дмитрий Гришин – съпредседател на Фонда в памет на Великия княз Сергей Александрович, действителен член на Императорското православно палестинско общество. Следните на участниците от българска страна водят към "Атака" и "Обединените патриоти" - това са депутатът от партията на Волен Сидеров проф. Станислав Станилов и Малинов от движение "Русофили", който на последните парламентарни избори - въпреки историческите си връзки с БСП, се яви като кандидат за депутат от "Обединени патриоти". Но не успя да спечели място в Народното събрание. гл. ас. д-р Георги Димов – историк.

Програмата на визитата е публикувана в сайта на "Русофили" с призив медиите да я отразят. Реакция на случващото се дойде от председателя на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов преди дни, който попита премиера Бойко Борисов и ДАНС защо разузнавачът, който според Атанасов е заплаха за националната сигурност, още има право да влиза на територията на страната. Реакция обаче нямаше.