„Това е списък от момичета, станали жертва на любовен джихад. Призоваваме всички хиндуистки лъвове да открият и хванат всички посочени тук мъже.“

Това зловещо послание разпространяват във фейсбук десни хиндуистки групировки в Индия.

Изразът „любовен джихад“ има за цел да всее страх, че мъже мюсюлмани, които са се залюбили с жени хиндуистки, се опитват да ги подмамят да приемат исляма. Тази опорна точка съществува от десетина години насам. С  увеличаването на популярността на националистическата партия на премиера Нарендра Моди обаче религиозната омраа в Индия взема застраашителни размери. И фейсбук е мястото, където тя най-лесно може да се разпространява, пише в. „Ню Йорк таймс“.

Наскоро основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг заяви пред американския Конгрес, че компанията се старае да премахне до 24 часа след появата им посланията на омраза, най-вече в страни като Мианмар и Шри Ланка. Той обаче не каза почти нищо за Индия, която със своите 240 милиона потребители е най-големият пазар на социалната мрежа.

Индийският списък с мюсюлманско-хиндуистките двойки бил публикуван от мениджъра Сатиш Милаварапу от град Бенгалуру. Той проповядва войнстващия хиндуизъм сред хилядите си последователи във фейсбук и другаде. Любимата му опорна точка е, че „мюсюлманите разводняват кръвта и превземат утробите, които трябва да раждат хиндуистки деца“.

Добре платени хиндуистки екстремисти доброволци из цяла Индия съставили черния списък след внимателно проучване на профилите на момичета, посмели да се влюбят в мюсюлмани.

„Не можете да защитавате такава извратена любов. Това също е един вид терориъм“, твърди Милаварапу.

Хиндуисткият екстремизъм се разпространил вече и на такива места като щата Западна Бенгалия, където доскоро бил нещо сравнително непознато. Там се стигнало до сблъсъци между маршируващи със саби в ръце хиндуисти и невъоръжени мюсюлмани. Загинали поне 4-ма души. Поводът за кървавите стълкновения отново бил връзките между мъже и жени от различни религии, които според хиндуистките екстремисти били недопустими.

От „Фейсбук“ изтрили екстремистките послания на Сатиш Мираварапу дни след публикуването им. От компанията обаче все още продължават да трият същите послания, споделени от десетки хиляди негови последователи в мрежата. Което ще отнеме поне няколко месеца.

Същевременно от компанията срещат сериозни трудности с бързата проверка и контрол на текстове на говоримите в Индия езици. Специалистите, владеещи тези езици, са твърде малко.

Същевременно екстремистките изяви водят до сериозна криза във връзките. Това се е случило с хиндуистката Лиса и мюсюлманите Рамиз от североизточната част на страната. Тя настоява той да си намери добра работа, защото прекарва прекалено много време в пушене и бистрене на политиката със свои приятели. А за него добра работа няма. И в момента отношенията помежду им са по-скоро приятелски, отколкото любовни.

Предизвикването на такова напрежение е една от целите на Сатиш Милаварапу, изтъква „Ню Йорк таймс“. Преди профилът му във фейсбук да бъде изтрит, той бил администратор на две групи там. Названията им били „Крайният хиндуизъм – единственият начин за оцелявана“ (11 000 членове и „превъоръжаване на хиндуизма“ (156 000 членове).

Той обаче продължава да бъде активен в туитър. И пише там например, че любимите му ботуши били направени от кожата на мюсюлмани сунити. В друго послание Милаварапу призовава последователите си да се запасят със саби и да убиват с тях илета и кози, за да свикнат да гледат кръв.

Той е свързан с екстремистката групировка „Акхил Бхаратия Хинду Махасабха“. Тя тачи Натурам Годсе – убиеца на бащата на нацията Махатма Ганди, когото пък обвинява за откъсването на Пакистан от Индия през 1947 г.

Милаварапу твърди, че голяма част от двойките от публикувания от него черен списък вече са се разпаднали.

„Ние успяхме. Няма да има повече такава измамна любов“, изтъква той.