Утопията, завладяла хиляди умове в Европа и по света - държавата да раздава твърда сума пари на всеки свой гражанин, при това от раждането до смъртта му, започна като че ли да губи от обаянието си, след като Финландия обяви, че прекратява експеримента.

Скандинавската държава стана първата европейска страна, която тества идеята с 2000 души, избрани на случаен принцип, които от януари 2017 г. получаваха по 560 евро на месец. Сума, недостатъчна за издръжка в страна, в която дори най-зле платените фини успяват да изкарат доход от около 1500 евро месечно. Противниците на идеята за Universal Basic Income (UBI) или безусловен базов доход, както е известен в България, потриват ръце. Това са левичарски глупости, защо просто не намалят данъците и не дадат повече лостове в ръцете на работещите и предприемчиви хора, казват някои от тях. 

Но други, определени като левичари, като университетския преподавател и бивш министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис и американския философ, лингвист и също като Варуфакис - граждански активист, Ноам Чомски, водят интересна беседа по темата преди 2 години. Варуфакис критикува известната теория, че богатството се създава в частната сфера и се разпределя в обществената, давайки пример с iPhone, чиито елементи са разработени с правителствени субсидии. Затова, смята Варуфакис, е необходимо едно по-справедливо разпределение на съвкупните средства.

  

Консерваторите смятат, че безусловният базов доход създава инфлационен риск, тъй като хората ще имат повече възможности да се пазарят за по-благоприятни условия на труд. От друга страна, според скептичните либерали, някои работодатели ще могат да използват UBI като причина да намалят заплатите. Наред с това съществуват и опасения от масов приток на имигранти и разпадане на икономическата система - доста скъпо и рисково начинание, а повечето днешни правителства са затънали в държавни дългове. Според оценки на експерти месечни плащания от по $1000 ще струват на повечето страни от 5 до 35% от БВП.

Това изглежда по-скоро блян за едно светло бъдеще, идеално общество, в което няма социални стратификации, накратко развит социализъм. Темата за UBI е актуална не просто от последното десетилетие, а от векове, за първи път концепцията се открива в книгата на английския философ, писател и хуманист Томас Мор "Утопия" през 1516 г. А идеята за безусловен базов доход като инструмент за борба с бедността за първи път е формулирана от англичанина Томас Пейн през 1795 г. 

Социални работници и неправителствени организации обвиниха Финландия, че е прекратила експеримента прекалено рано. Ситуацията се влоши и от факта, че в края на февруари 2018 г. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публикува доклад, според който финландският модел на безусловен базов доход не е работещ и ще има напълно противоположен ефект - ще повиши бедността в страната и ще доведе до увеличение на и без това доста големия данък върху доходите

Според изчисленията на ОИСР UBI би бил твърде скъп за държавата - и едва ли ще успее да достигне нивото на минималната месечна издръжка. В сравнение с настоящата система на социални помощи, сценарият на гарантираните плащания предполага значително преразпределение на доходите - например двойките ще получават повече от отделния гражданин. 

Но най-богатите в света не мислят така

 

Брансън коментира и инициативата на Финландия като добра, тъй като си поставя за цел да намали безработицата и бедността, като същевременно намали и бюрокрацията, "позволява на хората да запазят достойнството си и да търсят работа, без да се страхуват, че ще загубят обезщетенията си, като заемат нископлатена работа".

И не само Ричард Брансън. В публикация от август м.г. CNBC разкри опасенията на хора като Илон Мъск, съосновател на Tesla и Space X, основателят на Microsoft Бил Гейтс, на Facebook Марк Зукърбърг от бързото развитие на изкуствения интелект, който ще "отнеме" милиони работни места в близките години. 

"Ще бъдат създадени много вълнуващи нови нововъведения, които ще генерират много възможности и много богатство, но съществува реална опасност, че може да се намали и броят на работните места ", казва визионерът и инвеститор Брансън. "Това ще направи експериментирането с идеи като универсален базов доход още по-важно през идните години", заявява той.

Роботите ще вземат вашите (работни) места и правителството ще трябва да плаша вашата заплата, заявява Мъск. Не съм сигурен какво друго би могло да се направи, казва той в интервю за CNBC.

В своята реч пред випускници на Харвард и Марк Зукърбърг говори за UBI - като инструмент, който ще даде възможност на младите хора да бъдат креативни, без да са обременени от мисълта как ще преживяват.

"Ако трябваше да подкрепям семейството си, вместо да имам време да пиша код, ако не знаех, че ще се оправя, ако Facebook не беше проработил, нямаше да стоя тук днес", казва Зукърбърг, чието семейство не е изпитвало финансови затруднения благодарение на баща му, който е зъболекар.

"Сега е нашето време да създадем нов социален договор за нашето поколение. Трябва да изследваме идеи като универсалния базов доход, за да дадем на всеки глътка въздух, за да пробва нови неща".

 

 

Точно по този начин - като шанс за нов живот, разглежда безусловния базов доход и Рутгър Брегман. "Бедността, казва той, не е липса на късмет, а липса на пари". В своята "Утопия за реалисти. Как да изградим един идеален свят" Брегман обяснява как модерният ни високотехнологичен свят може да съперничи на Рим по отношение на неравенството.

 

 

Ежегодните доклади на неправителствената организация Oxfam го доказват. Златният 1 процент на човечеството става неизменно по-богат, а ножицата между най-богати и множеството бедни се разтваря. А безусловният базов доход засега остава една химера.