"Демократична България" поиска налагане на дисциплинарно наказание за главния прокурор Сотир Цацаров заради политическите му речи. От формацията изтъкват, че Цацаров си е позволил подобни изказвания покрай ареста на кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева.

Обединението е сезирало правосъдния министър Цецка Цачева, която единствена в случая може да направи това предложение. От формацията припомнят, че преди дни Цацаров е заявил, че работеща прокуратура и работеща комисия за противодействие на корупцията елиминират основната теза на една малка и креслива извънпарламентарна политическа група, а оттам се обезсмисля и собственото им съществуване.

От "Демократична България" изтъкват, че през последните 12 години румънският модел е довел до над 1000 окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта.

В друго свое интервю Цацаров казва:

"Има политици, за които бездействието на прокуратурата винаги е обект на критики и сега се оказва, че действието на прокуратурата отново е обект на критики. Същите тези политици ръкопляскаха и адмирираха случаите, в които румънските телевизии показваха местни политици, които влизат с белезници на ръце в Антикорупционната прокуратура на Румъния. Изведнъж се оказва, че пренасянето на дори малка част от тези събития в България някакси не се вписва в техните политически сметки. Честно казано, аз ги разбирам. Повечето от тях са хора, които нямат и ден на работна заплата. Повечето от тях са хора, които са живели и продължават да живеят от грантове. Опасността тези грантове да секнат е една от причините, с които можем да си обясним тяхната реакция сега."

От "Демократична България" напомнят, че тези изказвания представляват политическа дейност. А Законът за политическите партии дава право на главния прокурор да взема отношение в съдебната зала само ако уставът и дейността на някоя партия противоречат на Конституцията. Изтъква се още, че според етичния кодекс на магистратите те не могат да участват по никакъв начин в политическа дейност.

От "Демократична България" смятат, че Цацаров уронва престижа на съдебната власт, защото изказванията му пораждат съмнения за неговата независимост и безпристрастност. Припомня се, че самият той обвиняваше шефа на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в "политиканстване".