Десет от задържаните инспектори от Автомобилната инспекция в Благоевград са с обвинения за корупция и остават в ареста за 72 часа. Сред тях са братът на главния секретар на Министерството на транспорта и съпругът на прокурор от специализираната прокуратура.

Това стана ясно на брифинг днес на спецпрокуратурата.

Според обвинението задържаните са изнудвали транспортни фирми от региона: инспекторите ги проверявали и откривали сериозни нарушения, които се наказват с глоби до 5 хиляди лева.

Срещу подкуп от около 300 евро обаче служителите на ДАИ пишели, че нарушенията не са големи и глобявали фирмите с около 200 лева. По тази схема дежурните си разпределяли около 1200 евро на ден. Парите пристигали в пликове на работните им места с документацията на проверяваните фирми. 

По този начин тези инспектори, от една страна, са отчитали активна дейност по контрол върху дейността на тези контролни фирми, а от друга, сериозните нарушения, които тези фирми са допускали, са били прикривани, като компенсацията за това са били подкупите, които получавали инспекторите, каза Даниела Начева - зам.-ръководител на Специализираната прокуратура.

На брифинга участие взе и Ивайло Спиридонов, дипректор на ГДБОП.

По случая използвахме целия набор от СРС, които дадоха възможност, както да се фиксира даването на такива подкупи, така и разделянето им от тези служители, каза той.