Датският бизнесмен и изобретател Питър Мадсен бе осъден на доживотен затвор за убийството на шведската журналистка Ким Вал, предаде Би Би Си. Кървавото престъпление, извършено на частната му подводница, разбуни Европа през лятото на миналата година.

Според прокурора бизнесменът е планирал предварително или да удуши, или да пререже гърлото на 30-годишната жертва.

Ким Вал и подводницата. Снимки Фейсбук

47-годишният Мадсен бе признат за виновен за умишлено убийство, сексуално насилие и разчленяване на тялото на Ким, както и за изхвърлянето на останките в морето. 

Бизнесменът не се признава за виновен и твърди, че смъртта е настъпила инцидентно.

Ким Вал е правила материал за проучванията на Мадсен и неговата 40-тонна подводница UC3 Nautilus. За последен път тя е видяна именно на борда на подводната лодка на 10 август 2017 г. във водите край Копенхаген. След това изчезва безследно.

Още на другия ден приятелят ѝ подава сигнал в полицията. Но няма и следа от журналистката.

След известно време колоездач забелязва тялото ѝ във водите. Но краката и главата ѝ ги няма. Едва на 6 октомври водолази откриват парчетата от тялото в найлонови торбички.

При разпитите бизнесменът няколко пъти променя версията за случилото се на борда.

В началото на процеса т. г. стана известно, че може би Мадсен има психически отклонения, след като на компютъра му бяха открити филми с изнасилване, осакатяване и убийства на жени.