Известно е, че управляващото мнозинство не пропуска възможност да се похвали с големите успехи на праивителството. Така бе и днес, когато от парламентарната трибуна шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) изчете специална декларация, в която изтъкна колко е ниско нивото на задлъжнялост на държавата. И специално отбеляза, че това се дължи на изключително доброто управление.

България запазва водещата си позиция за най-ниска задлъжнялост и е на трето място в Европа след Естония и Люксембург, заяви Стоянова. Тя се позова на данни на Евростат, оповестени вчера.

"От числата е видно, че провежданата от правителството благоразумна фискална политика поставя България в едно от челните места на в ЕС по нисък размер на консолидирания дълг. Съотнесен към БВП, той бележи спад до ниво 25,4%, при 29% в края на 2016 г.", изтъкна Стоянова.

И допълни, че отчетените нива са значително под средните нива за всички 28 страни членки на ЕС.

"Това не е просто статистика, а резултат от политиката по управление на дълга на правителството и на финансовото министерство. Дълг не се управлява с кухи фрази и лозунги. Не се управлява със страховити лъжи пред медиите, нито с неоснователни критики, чрез които се нагнетява несигурност и страх от хората."

С тези думи Стоянова се обърна към БСП. И продължи:

"От години се бяхте заели със задачата да внушите трайно на обществото, че дългът на страната ни расте, но след вчерашния ден мисля, че трябва да замълчите. Опорната точка на БСП се спука."

Тя призова "да си пожелаем още добри финансови и икономически новини и по-малко самоцелно противопоставяне от тази трибуна, да популяризираме финансовите и икономически успехи и да ги популяризираме в чужбина, вместо да се плюем по български". Стоянова не пропусна да изтъкне "успешното приключване на първия програмен период по европейските програми, две години растеж на родната икономика, по-висок от средния в ЕС, на излишък по баланса на държавния бюджет и трайна тенденция за фискална консолидация, високите ръстове на приходите в хазната, най-ниските нива на контрабанда на цигари в Европа, двуцифрените ръстове на средната работна заплата, прецедентно ниската безработица и 11 млрд. лв. фискален резерв"

"Видно е, че провежданата от правителството разумна фискална политика поставя България на едно от челните места на Евросъюза по нисък размер на консолидирания дълг държавно управление. Съотносим към БВП той бележи спад до 25, 4 на сто от БВП при 29 процента в края на 2016 г.", каза Стоянова.

И заяви, че дълг не се управлява "с кухи фрази и лозунги, със страховити лъжи пред медиите, нито с неоснователни критики, с които се нагнетява несигурност и страх".

"Днес от тази трибуна искам да ви разкажа за най-ниския държавен дълг на България и се надявам, че имате уши да ме чуете. Плашихте, че правителството заробва поколенията с 16 млрд. лв. нов дълг, което също беше безочлива лъжа", каза още Стоянова.

Тя припомни на левицата, че кредитният рейтинг се е сринал именно през 2014 г., когато на власт е била БСП.

За разлика от други подобни случаи от БСП не отговориха на Стоянова с декларация.