Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министър-председателят Бойко Борисов обяви пред колегите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), че европейската перспектива на региона няма алтернатива, а остава „водещ политически формат за открита и честна дискусия по важните за нас въпроси“. Срещата се провежда в Бърдо при Краню, Словения.

Благодарих на политическия елит, който осъзна, че само ние сами можем да си помогнем, само ние като Балкани можем да дадем пример в Европа, че сме способни сами да решаваме конфликтите си...

В момента Балканите имат политически елит, който мисли за мир, просперитет, за своите народи, за своята младеж, а не както преди 20 години – къде и колко хора да заколим“, каза Борисов пред журналисти в Бърдо при Краню.

Българският премиер е припомнил, че на миналогодишната среща на ПСЮИЕ в Дубровник е поел ангажимент въпросите на Западните Балкани да бъдат поставени високо в приоритетите на ЕС по време на Българското председателство.

Борисов е отчел, че изминалите четири месеца са направили темата актуална във всички държави-членки, с нея са ангажирани както европейските институции, така и международни финансови организации.

Имаме пълен карт бланш на Балканите коридорите 4, 8 и 10, съответно магистрали, жп линии и дигитална инфраструктура да бъдат направени“.

Словенските журналисти попитаха Борисов и дали е бил обсъждан граничният спор между Словения и Хърватия. Двете държави спорят за териториалните води в района на Пиранския залив. Според решение на арбитражен съд в Хага, Хърватия трябва да предостави морски коридор на Словения до международни води. Хърватия обаче не признава решението на съда.

С малко отстъпки от двете страни проблемът може да бъде решен. Огромна крайбрежна ивица имате и двете страни – трябва да има КПП по бански, на брега.

- Подкрепяте ли решението на Съда в Хага относно този проблем?

Ние винаги подкрепяме решенията на Съда в Хага. Аз имам желязно правило – решенията на съда не се коментират. Не само в Хага, и в българския съд“.

Бойко Борисов е приветствал Стратегията на ЕК за Западните Балкани и готовността за стартиране на преговорите за членство с Албания и Македония, но подчерта, че европейската перспектива трябва да е за всички страни на Балканите.

„Няма друга възможност да постигнем общите цели и да предложим на нашите граждани сигурност и по-добри перспективи за развитие, освен да посрещнем предизвикателствата на променящия се свят заедно и обединени“.

 

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.